Na vsebino

Likovna kolonija: "Črna človeška ribica"

Letošnja likovna kolonija KUD Artoteke Bela krajina je potekala od 31. avgusta do 2. septembra 2018 na Izletniški kmetiji Zupančič na Jelševniku pri Črnomlju.

Tema tokratne likovne kolonije je bila črna človeška ribica, ki po do sedaj znanih podatkih živi le na majhnem prostoru Bele krajine. Z likovno kolonijo želimo opozoriti na ogroženost njenega življenjskega prostora, ki je vse večja zaradi zavestnega onesnaževanja podzemnih voda. Namen likovne kolonije je spodbuditi razmislek o ogrožanju bivalnega okolja in dvig zavesti o nespametnem človekovem delovanju. O tem nam je več povedal predsednik Društva Proteus Niko Šuštarič.

Kolonijo smo izvedli v sodelovanju z Okoljskim društvom Proteus in izletniško kmetijo Zupančič.

Po dvo in pol dnevnim ustvarjanjem smo v nedeljo postavili razstavo nastalih del. Obiskala nas je županja občine Črnomelj, gospa Mojca Čemas Stjepanovič ter poudarila pomembnost ohranjanja okolja za obstoj črnega proteusa. Pridružila sta se tudi predstavnika JSKD OI Črnomelj Helena Vukšinič in Jaka Birkelbach. Obiskal nas je tudi podpornik Društva Proteus prof. Dušan Plut in pohvalil avtorje del.

Na koloniji so sodelovali člani društva KUD Artoteka, člani ULAK (Karlovac) ter gosti. Ustvarjali so v različnih tehnikah akril, olje, svinčnik na platnu ali papirju.

Zahvaljujemo se vsem likovnim ustvarjalcem za čudovita dela, predsedniku društva Proteus Niku Šuštariču za znanje o človeški ribici, Izletniški kmetiji Zupančič za gostitev.

Predvsem pa se zahvaljujemo Občini Črnomelj in gospe županji Mojci Čemas Stjepanovič za finančno podporo, brez katere kolonije v takem obsegu ne bi mogli realizirati.

Vir: KUD Artoteka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj