Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Alojz Cvitkovič

Alojz Cvitkovič - Tajnikov Lojze, adlešički kronist, se je rodil 29. junija 1922 v Dolenjcih pri Adlešičih. V krstni knjigi je sicer zabeležen datum 30. junij 1922, umrl pa je 7. julija 2004 v Adlešičih.

Rodil se v kmečki družini pri Stipaniču v Dolenjcih. Kot mladenič se je izučil krojaškega poklica v Metliki, po vojni pa se vključi v družbeno in politično življenje občine Adlešiči in postane občinski tajnik. To delo opravlja ves čas obstoja občine (zato se hiše privzame domače ime pri Tajniku), pozneje pa je matičar na krajevnem uradu v Adlešičih.

Pred upokojitvijo je bil še nekaj časa poštni uradnik. V tem času je bil podpisnik mnogih listin o pobratenju: s Krajevno skupnostjo Stara Ljubljana, Krajevno skupnostjo Kolovrat - Mlinše, Krajevno skupnostjo Vukova Gorica - Prilišče iz sosednje Hrvaške in drugimi.

Vse življenje je pridno fotografiral in dokumentiral dogodke v Adlešičih ter jih skrbno urejal v zbirko domačega muzeja. Brez njegovega angažmaja bi bilo veliko dogodkov prezrtih, pozabili pa bi tudi na pomembna dejstva iz naše bližnje in daljne preteklosti. Čeprav ni pridobil formalne izobrazbe je napisal številne članke za časopise in zbornike ter širil informacije o Adlešičih.

V samozaložbi je izdal Turistične in etnografske zanimivosti Adlešič in okolice, leta 1989 pa je izdal tudi preprosto a pomembno knjižico o 200-letnici Adlešiške fare, ki je vir osnovnih podatkov o vseh sakralnih objektih v fari.

Na domačiji v Adlešičih je uredil muzej Belokranjskih vezenin, v katerem potomci še vedno nadaljujejo sprejem gostov s prikazom domačih obrti. Njegova bogata zbirka različnih dokumentov in fotografij pa kliče, da se jo pokaže javnosti. Bil je glavni pobudnik postavitve vitrin v Domu krajanov Adlešičih v katerih so predstavljeni najpomembnejši Adlešički sinovi, zato si je zaslužil, da smo leta 2007 obeležje zanj postavili tudi mi.

Ker je vedno sam fotografiral, je težko priti do fotografij kronista Tajnikovega Lojzeta.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj