Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Cita Potokar

Cita Potokar, slikarka, ilustratorka.

Rojena 28. novembra 1915 v Dragatušu, umrla 27. novembra 1993 v Ljubljani.

Osnovno izobraževanje je 1938 leta nadaljevala na beograjski likovni akademiji kjer je bil njen profesor Jerolim Miše, a ga je zaradi vojne morala prekiniti. Vrne se v Ljubljano kjer postane aktivistka OF in je dvakrat zaprta, nakar jo leta 1943 internirajo v koncentracijsko taborišče Ravensbruck. Po vojni nadaljuje študij v Ljubljani in 1947 diplomira pri prof. Gojmirju Antonu Kosu.

Vojno obdobje se močno vtisne tudi v njeno slikarsko ustvajanje in veliko motivov njenih del uprizarja to obdobje internacije in ilegale. Samostojno je malo razstavljala, imela pa je večjo razstavo – retrospektivo ob 70 letnici rojstva.

Zagotovo je najbolj poznana po svojih ilustracijah knjig – za ilustracijo knjižnega dela Branke Jurca: Lizike za vse, je leta 1962 prejela Levstikovo nagrado.

Njena najbolj poznana dela – ilustracije knjig: Jože Šmid Kaj nam je popisal Jakec (1953), Vera Albreht Vesela abeceda (1955), Branka Jurca Bratec in sestrica (1956), Branka Jurca Okoli sveta (1960), Zofka Kveder Veliki in mali ljudje (1960), Lojze Zupanc Sto belokranjskih (1965), Branka Jurca Marjanka Vseznalka (1966) in druge.

Delala je večinoma kot svobodna umetnica v Ljubljani, kjer je tudi umrla le dan pred 78 rojstnim dnem.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj