Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Davorin Judnič

Davorin Judnič, profesor.

Rojen 17. oktobra 1860 v Semiču, umrl 25. oktobra 1922 v Ljubljani.

Po osnovni šoli v domačem okolju je nadaljeval šolanje na gimnaziji v Novem mestu kjer je maturiral leta 1880. Nadaljuje na Dunaju kjer je leta 1884 končal študij matematike in fizike. Usposobljenostni izpit (danes strokovni izpit) opravi leta 1886.

Prvo zaposlitev dobi leta 1884 na Radovici Radovici pri Metliki, nato v Vavti vasi (pri Novem mestu), po učiteljevanju v Belokranjskih Črmošnjicah pa ga premestijo v Košano. Od tam je premeščen (zaradi narodnostnega delovanja?) v Trnovo pri Ilirski Bistrici. Leta 1896 postane suplent na učiteljišču v Kopru, po končanem nadomeščanju se vrne na svoje staro delovno mesto. Leta 1903 dobi zaposlitev v Postojni, a ga že naslednje leto premestijo v Šentvid pri Stični, 1905 leta pa postane šolski upravitelj v Št. Vidu nad Valdekom (pri Mislinji), nato pa še v Št. Primožu na Pohorju. Po predčasni upokojitvi leta 1914 se preseli v Ljubljano kjer je nekaj časa poučeval v Christofovem zavodu.

Judnič ni bil angažiran le v šoli, pač pa tudi drugače. Med drugim je bil tajnik učiteljskega društva in sourednik glasila slovenskih učiteljev – Učiteljski tovariš, vodil pa je tudi Dolenjsko-Belokranjsko sekcijo društva.

Da je bi trn v peti oblastem je vidno tudi po tem, da kljub je bil kljub vrhunski strokovnosti nameščan le v oddaljene šole, da bi mu tako onemogočili javno nastopanje.

Na fotografiji: Črmošnjice, foto: Vekoslav Kramarič (med leti 1928 in 1947), vir: SEM.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj