Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: dr. Franc Hočevar

Matematik in fizik dr. Franc Hočevar se je rodil 10. oktobra 1853 v Metliki, umrl pa 19. junija 1919 v avstrijskem Gradcu. Izhaja iz družine sodnega pisarja Rajmunda Hočevarja, gimnazijo je obiskoval v Ljubljani, kjer je 1871 leta maturiral. Matematiko in fiziko je študiral na univerzi na Dunaju, kjer je pod mentorstvom Ludwiga Edwarda Boltzmanna leta 1875 doktoriral s področja določenih integralov.

Najprej je bil asistent na dunajski fakulteti, pozneje profesor na gimnaziji v Innsbrucku, nato pa profesor na Visoki tehniški šoli v Brnu. Postal je redni profesor na strojni fakulteti v Gradcu, kjer je bil devetkrat izvoljen za dekana strojne fakultete, rektorskemu naslovu pa se je večkrat odrekel zaradi težav s srcem. Napisal je veliko učbenikov za matematiko za različne stopnje srednjega šolstva, ki so bili v uporabi do konca prve svetovne vojne, na Hrvaškem in v Bosni pa tudi do konca druge vojne.

Pisal je v nemškem jeziku, vedno pa se je podpisoval s slovenskim imenom. Veliko njegovih knjig je bilo prevedenih v hrvaščino, srbščino in italijanščino. Leta 1903 je v Londonu izšel prevod njegove knjige v angleščini, sledila je še ena knjiga. Napisal je tudi ogromno znanstvenih razprav s področja matematične analize in algebre – v strokovnih krogih so posebej izpostavili 21 člankov. Njegovi učbeniki veljajo kot kratki, koncizni in jasni. Poznanih je 194 prvih izdaj njegovih knjig, izšlo pa je še 156 ponatisov. Pridobil je tudi častni naslov »Dvorni svetnik«.

Njegovi študenti so ga opisovali kot pravičnega profesorja in zavednega Slovenca.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj