Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: dr. Mirko Černič

Na današnji dan leta 1956 je v Mariboru umrl dr. Mirko Černič, kirurg, travmatolog. Rojen je bil 29. aprila 1884 v Metliki.

Gimnazijo je obiskoval v Novem mestu, Kranju in Ljubljani ter nadaljeval študij medicine v Gradcu in na Dunaju, kjer je leta 1911 tudi promoviral. Nadaljuje kirurško specializacijo na dunajski kliniki Juliusa Hochenegga.

Leta 1913 se kot prostovoljec priključi srbski vojski v vojni z Bolgarijo. Ob pričetku 1. svetovne vojne je vpoklican v avstrijsko vojsko kjer najprej opravlja delo kirurga na ruski fronti pozneje na soški. Leta 1919 postane predstojnik kirurškega oddelka Splošne bolnišnice Maribor in upravnik bolnišnice. Pozneje se preusmeri in postane prvi travmatolog pri nas, sočasno pa opravlja še delo ginekologa in porodničarja. Leta 1932 se preseli v Ljubljano kjer vodi kirurški oddelek Obče javne bolnišnice. Ker je bil goreč narodnjak ga Nemci že 1941 izženejo v Srbijo. Dve leti pozneje se vrne v Belo krajino in se pridruži partizanom. Sodeloval je pri ustanovitvi univerze v Ljubljani, po vojni pa tudi predaval na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Poleg številnih znanstvenih in poljudnih člankov je napisal tudi priročnike: Klinični besednjak, Slovenski zdravstveni besednjak, Zdravstveni priročnik, Karcinom penisa, Slovenska zdravstvena beseda, Vejavica. Svoje spomine pa strnil v knjigi Doživljaji in doživetja.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj