Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Marjan Jerman

Marjan Jerman, novinar. Rojen 30. novembra 1953 v Naklem (Bela krajina), umrl 23. marca 2020 v Ljubljani.

Najprej si je želel postati kamerman in se je za ta namen tudi šolal, a je pozneje stal na drugi strani kamere - postal je televizijski in tudi radijski novinar. Kot je dejal sam je izkušnje kamermana najbolje vnovčil na služenju vojaškega roka v JLA, kjer je zaradi tega postal kinooperater v vojaški kinodvorani in na tak način »v senci« preživel vojaški rok.

Sicer pa je bil kot novinar na RTV Ljubljana, pozneje RTV Slovenija in tudi na Valu 202 zelo prodoren in delaven, ter vedno v središču dogajanja. Vse od nastanka TV Tednika je bil njegov sodelavec. Bil je poročevalec iz Černobila po jedrski nesreči (1991 se je tam vrnil zaradi organizacije pomoči, ki je vključevala tudi letovanje otrok iz Černobila na slovenski obali). Takoj po osamosvojitvi Slovenije je spremljal dogajanje na mestu spopadov JLA in Teritorialne obrambe Slovenije (naprimer spopad pred vojašnico na Vrhniki). Pozneje pa je več let (1991-1995) poročal iz vojnih žarišč na Hrvaškem, posebno iz Vukovarja ter Bosne in Hercegovine. Seveda je odšel na Kosovo takoj ko se je pričela vojna tam – leta 1999 in nas iz prve roke informiral o tamkajšnjem dogajanju. Vojno dopisništvo ga je zaznamovalo za vselej. O dogajanjih na Balkanu po razpadu Jugoslavije je napisal tudi knjigo spominov.

Sicer pa je oblikoval znane oddaje, ki so bile posebne prav zaradi njegovega vodenja: Nedeljsko oko, Jermanovo uho, Kje pa vas čevelj žuli?...

Tudi po tem ko se je že leta spopadal s hudo boleznijo, ki mu je med drugim tudi spremenila glas, je še vedno ustvarjal nove prispevke - težave malega človeka, kot so jih opredelili njegovi kolegi novinarji.

Med drugim je bil tudi navdušen zmajar – letel je z motornim zmajem.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj