Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Mitja Gregorač

Mitja Gregorač, tenorist.

Rojen 27. decembra 1923 v Metliki, umrl 24. februarja 1997 v Ljubljani.

Po srednji šoli, ki jo zaključi v Ljubljani, nadaljuje študij na Ljubljanski Akademiji za glasbo. Tukaj se uči petja pri legendarnih profesorjih Adu Darianu in Juliju Betettu (tako kot znana operna pevka Vilma Bukovec, ki se pozneje poroči z belokranjskim kirurgom dr. Vinkom Kambičem). Prvo službo nastopi 1948 leta v Operi v Sarajevu, nadaljuje pa v operah v Mariboru in Ljubljani, kjer izvede tudi več solističnih nastopov. Leta 1954 se odloči nadaljevati kariero kot svobodni umetnik in tako postane eden najbolj znanih jugoslovanskih tenorjev.

Opus njegovega ustvarjanja in nastopov je izjemno pester in obsežen. Veliko skladb, ki jih je odpel je bilo prvič izvajanih, nekaj pa napisanih prav zanj.

Nastopil je na skoraj tisoč koncertih po vsej Jugoslaviji. Pogosto je nastopal tudi v tujini; med drugim v Italiji (Rim, Firence, Torino, Peruggia, Bari L´Aquila, Brescia, Messina in seveda Trst), Švici (Lausanne, Bienne), Münchnu - Zvezni republiki Nemčiji, Avstrija (Graz, Celovec) in v vzhodnem Berlinu - v Nemški demokratični republiki...

Posnel je 200 radijskih in 30 televizijskih oddaj. Izdal je tudi dve samostojni plošči. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je leta 1967 dobil Župančičevo nagrado, 1984 pa Bettetovo. Opravljal je tudi delo tajnika Glasbene mladine Slovenije.

Vir: KP Kolpa
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj