Na vsebino

Ljudje ob Kolpi: Osip (Josip) Šest

Režiser, scenarist, pedagog, prevajalec in pisatelj Osip (Josip) Šest, se je rodil 23. julija 1893 v Metliki, umrl pa 22. maja 1962 na Golniku.

Čeprav je bil rojen v Metliki je osnovno šolo obiskoval v Krškem in v Cerknici, realko pa v Ljubljani, kjer je leta 1911 obiskoval tudi Enoletni gledališki tečaj pod vodstvom legendarnega Milana Skrbinška. Leta 1913 zaključi tudi dunajsko Ottovo gledališko šolo. Ob pričetku 1. svetovne vojne je vpoklican in poslan na rusko fronto, kjer leta 1915 pristane v ujetništvu. Po oktobrski revoluciji se vključi v rusko družbeno življenje in se zaposli v gledališču v Rjazanu, nato pa v Moskovskem narodnem domu. Tu se seznani tudi z gledališčem K. S. Stanislavskega.

Po povratku v domovino leta 1919 je angažiran v obnovljeno Narodno gledališče v Ljubljani in že v sezoni 1920/21 postane eden glavnih režiserjev v Drami. Na odre slovenskih gledališč je v času svojega ustvarjanja postavil dela svetovno znanih ustvarjalcev.

Med obema vojnama in do konca druge svetovne vojne je predaval gledališko igro ter recitacijo na Konservatoriju glasbene matice, kasneje pa na Akademiji za glasbo, operno dramaturgijo, režijo in dikcijo. Med nagradami, ki jih je prejel za svoje ustvarjalno delo je treba omeniti vsaj diplomo francoskega ministrstva za prosveto v Parizu, ki jo je prejel leta 1925 in Prešernovo nagrado leta 1953.

Pomembnejša književna dela, ki jih je objavil so Kar po domače (1936, 1962, 1994), Enaintrideset in eden (1937), Sezam, odpri se! (1955).

Osip Šest velja za prvega sodobnega režiserja na Slovenskem.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj