Na vsebino

Lozar: Različnost povzroča kreativne iskre

Robert Lozar. Foto: Uroš Novina
Robert Lozar. Foto: Uroš Novina

V razstavišču Dolenjskega muzeja Jakčev dom v Novem mestu se je v ponedeljek začela šestdnevna likovna kolonija 19. Novomeški likovni dnevi, katere se ob umetniškem vodji Robertu Lozarju udeležuje pet slovenskih umetnikov in gostji iz Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. Ustvarjena dela bodo na razstavi v Jakčevem domu predstavili konec junija.

Umetniški vodja novomeške kolonije in črnomaljski slikar Robert Lozar je na današnji novinarski konferenci povedal, da se kolonije udeležuje sedem likovnikov, pet slikarjev, slikar in kipar ter grafičarka. Gre za umetnike različnih likovnih jezikov in širokega izraza. Kot je v navadi, pa udeležencem kolonije niso predpisali teme ali motiva.

Želijo le, da se v istem prostoru srečajo različni ustvarjalci. Ta različnost pa lahko vpliva na avtorsko iskanje lastnega ustvarjalnega mesta, povzroča kreativne iskre in ustvarjalni dialog.

To je sicer v duhu novomeške kolonije, kjer gre "za soočanje različnih avtorjev različnih generacij, in da se potem nekako pride do notranjega dialoga ter zanimive razstave," je povedal Lozar.

Udeleženci letošnje kolonije so slikarka Rebeka Abdagić - Sarajevo, slikarka Mihaela Rašica - Zagreb, grafičarka Alja Košar - Ptuj, slikar in kipar Bojan Mavsar - Vrhnika, slikar Domen Dimovski - Kranj, slikar Janez Kardelj - Ljubljana in slikarka Katja Pal - Murska Sobota. Častni gost in predavatelj na petkovem pogovornem popoldnevu z naslovom Veščina in svoboda bo akademski slikar in Prešernov nagrajenec Herman Gvardjančič.

V novomeški mestni zbirki, ki nastaja ob tej koloniji, se je sicer do letos nabralo nekaj več kot 140 likovnih izdelkov 126 likovnikov iz Slovenije in nekaterih drugih držav. Kolonija v okrilju Dolenjskega muzeja poteka 17. leto, je za STA povedala kustosinja Dolenjskega muzeja oz. Jakčevega doma Jasna Kocuvan Štukelj.

Nekaj na Novomeških likovnih dnevih ustvarjenih del je stalno razstavljenih v prostorih novomeške občinske uprave in rotovža, je dejala direktorica Dolenjskega muzeja Jasna Dokl Osolnik. Za 20. Novomeške likovne dneve prihodnje leto je napovedala posodobitev tega tradicionalnega umetniškega srečevanja. Razstavo 19. Novomeških likovnih dnevov bodo v Jakčevem domu odprli 30. junija. Na ogled bo do 2. septembra, je še navedla Dokl Osolnik.

Kolonijo Novomeški likovni dnevi v Dolenjskem muzeju pripravljajo ob podpori Mestne občine Novo mesto in drugih podpornikov. Skrbnik omenjene mestne zbirke je Dolenjski muzej. Pobudnik kolonije in njen umetniški vodja prvih 15 let je bil novomeški slikar in specialist grafike Janko Orač.

Vir: STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj