Na vsebino

Marko Rop - mural Bela krajina

BB Art Colony se je začel aprila 2018 in bil prav zagotovo med vsemi projekti najbolj opazen. Ravno to je tudi razlog, da se je sezona 2019 začela ravno s tem projektom. Kar 9 umetnikov iz Srbije, Hrvaške in Slovenije je v dveh, vremensko ne preveč prijaznih aprilskih tednih, ustvarilo za kar 230 m2 poslikav - ustvarili so novo umetniško ulico ob reki Kolpi in tako dodali novo, dodatno vrednost hišicam.

Anja Polh, Dejan Kralj, Marko Rop, Meta Wraber, Monika Lang, Nastja Mezek, Taja Sever - kukamkuro, Tea Jurišić – kvar illustrations in Teja Kleč – Teja Ideja so umetniki, ki so pokazali pravo naravo BIG BERRY-ja - kot čarobno sanjsko deželo, polno ljubezni, razkošja svobode, hedonizma in čudežnih bitij, k čemur je še dodatno pripomogla izbrana paleta pastelnih, zasanjanih, barv. Poleg tega so umetniki dobili še temo, bivanje v BIG BERRY-ju in proste roke, da so lahko skozi umetnost predstavili sebe, navdih pa je bila čudovita narava, ki jih je obdajala. Vsak teden, pa vam bomo predstavili enega od njih.

Začnimo s tistim, ki predstavlja zahvalo celotni regiji. Čeprav je bila največja inspiracija za pripravo vseh muralov prav Bela krajina, je točno to tama, ki jo je dobil Marko Rop, slovenski ilustrator. In naj vas ne preslepi njegov mladostni videz, gre namreč za izkušenega in vsestranskega umetnika, ki skozi svoja dela najraje pripoveduje zgodbe.

»Glede na to, da sem že živel ob reki Kolpi, je to zame magična reka, ki mi je mogoče dala celo največ inspiracije kar se tiče umetnosti,« je povedal. V času študentskih let je namreč s sostanovalci iz Ljubljane najel hišo v Kastelu ob Kolpi in se od tam vozil na študij na Bled. Ob Kolpi je imel atelje v naravi, obdan z živalmi. In ko je bil povabljen k sodelovanju pri projektu BB Art Colony, je rekel: »Da, karkoli, samo da grem lahko spet na Kolpo.«

Narava je bila tako tudi glavna inspiracija za njegov mural poln dreves, živali, rastlin in predstavlja preplet čudovite narave in prijaznih ljudi, kar je tudi bistvo bivanja v BIG BERRY-ju. Ustvaril je resnično podobo Bele krajine kot pravljične dežele ob reki Kolpi, polne brez in živali – neokrnjeno naravo, ki je odlična za sprostitev in upočasnitev hitrega tempa življenja, daje pa kljub temu veliko možnosti za uživanje v aktivnostih.

Bela krajina ima zagotovo nekaj za vsakega. In mural predstavlja točno tako deželo, kraj, kjer se vsak počuti domačega, se sprosti, zakorenini in uživa življenje. Ustvaril je spomin, ki bo zagotovo blizu vsem domačinom, tuji gostje pa ga bodo ponesli v svet.

Vir: BIG BERRY

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj