Na vsebino

Maske so padle, a ne čisto povsod

V sredo so ob 1284 PCR-testih in 10.421 hitrih antigenskih testih potrdili 1532 okužb z novim koronavirusom. V primerjavi z dnevom prej so včeraj potrdili 72 okužb manj, glede na prejšnjo sredo pa 593 manj.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje je v Sloveniji trenutno aktivnih 25.299 primerov okužbe, kar je 1272 manj kot dan prej. Še naprej upada tudi sedemdnevno povprečje potrjenih primerov, ki znaša 1541.

V bolnišnicah zaradi covida-19 na navadnih oddelkih trenutno zdravijo 104 bolnike, intenzivno nego jih zaradi covida-19 potrebuje 17. Zaradi covida-19 je na navadnih oddelkih hospitaliziranih devet bolnikov manj kot dan prej, en bolnik več potrebuje intenzivno nego. Umrlo je sedem bolnikov s potrjeno koronavirusno okužbo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 so včeraj v Beli krajini potrdili 33 novih okužb: Črnomelj 16 (dan prej 11), Metlika 12 (dan prej 9), Semič 5 (dan prej 1).

Sledilnik kaže, da je trenutno v Beli krajini 447 aktivnih primerov okužbe: Črnomelj 214, Metlika 163, Semič 70.

Zaščitne maske v večini zaprtih javnih prostorov niso več obvezne

Nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih od danes ni več obvezno. Tako je vlada odločila v sredo. Maske medtem ostajajo obvezne v zdravstvu, domovih starejših občanov in socialno varstvenih zavodih. Nošnja mask v ostalih zaprtih prostorih pa je po novem zgolj priporočena.

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, strokovna skupina prav tako priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask.

Izjeme od odprave obvezne nošnje mask so, kot omenjeno, zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov ter socialno-varstveni zavodi, kjer na predlog stroke v veljavi ostaja tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce. Ni pa izpolnjevanje tega pogoja več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih. Od danes poleg tega ne velja več tudi ukrep vzdrževanja medosebne razdalje.

Med valovi epidemije covida-19 je vlada sicer večkrat spreminjala pravila glede obveznega nošenja zaščitnih mask, a je obveznost njihovega nošenja vsaj v zaprtih javnih prostorih veljala večji del epidemije.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta zaščitne maske ta teden izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije. Kot sta dejala, bi bila slika v preteklih epidemičnih valovih brez mask veliko slabša.

Vir: STA, Sledilnik covid-19
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj