Na vsebino

Med poostrenim nadzorom preverjali psihofizično stanje voznikov motornih vozil

Na območju Policijske uprave Novo mesto smo 20. junija med 18. in 6. uro zjutraj poostreno preverjali psihofizično stanje voznikov. Preizkus alkoholiziranosti smo odredili 471 voznikom. Štirje vozniki so imeli v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligramov alkohola, 13 voznikov pa je prav tako vozilo pod vplivom alkohola, alkotest je pokazal vrednosti, nekaj manjše kot 0,52 miligramov alkohola.

Dva voznika, za katera je obstajal sum vožnje pod vplivom alkohola sta opravljanje preizkusa odklonila, trem pa smo odredili strokovni pregled zaradi suma vožnje pod vplivom prepovedanih drog. 14 voznikov smo zaradi kršitve izločili iz prometa in jim prepovedali nadaljnjo vožnjo, dvema pa zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeli
prostost in ju pridržali.

Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivamo k previdnosti in strpnosti. Tistim, ki gredo na daljšo pot svetujemo, da se na pot odpravijo spočiti in v hladnejših delih dneva. Ob prvih znakih utrujenosti naj vozilo na primernem mestu ustavijo in si odpočijejo. Opozorilo k previdnosti in strpnosti namenjamo tudi tistim, ki bodo z avtomobilom premagovali le krajše razdalje v domačem okolju. Po ugotovitvah policistov so vozniki v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije.

Na cestah je v tem obdobju veliko pešcev, kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Vozniki avtomobilov pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Prav tako je znano, da telefoniranje med vožnjo bistveno zmanjša koncentracijo voznikov. Vozniki naj prilagodijo hitrost vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in vozniškim izkušnjam. Za volan naj sedejo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Vročina in povečana toplotna obremenitev vpliva tudi na voznike enoslednih vozil. Kolesarjem in motoristom prav tako svetujemo, da se izogibajo vožnji ob najbolj vročih delih dneva. Poskrbijo naj za svojo vidnost in skušajo predvideti ravnanja ostalih udeležencev v prometu – predvsem voznikov motornih vozil.

Vir: PU Novo mesto

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj