Na vsebino

Mednarodni dan strpnosti v vrtcu Otona Župančiča Črnomelj

Mednarodni dan strpnosti (16. november) je spominski dan, ki ga je v Deklaraciji o načelih strpnosti razglasila Generalna konferenca Unesco na svojem zasedanju leta 1995. Vsakodnevno lahko opazimo kako se sovražni govor širi proti ranljivim skupinam. Nasilje se dogaja tako fizično, kot verbalno in psihično. Ne samo v javnih in zasebnih prostorih, temveč tudi na ulicah in šolah. Zato je ozaveščanje o strpnosti, ter preseganje nekih predsodkov in stereotipov zelo pomembno, še posebej pri predšolskih otrocih.

V tednu od 16. do 19. novembra smo projekt izvedli tudi v vrtcu Otona Župančiča Črnomelj. Letošnja tema je bila “Z DRUGIMI RAVNAJ TAKO, KOT SI ŽELIŠ, DA BI DRUGI RAVNALI S TABO”.

V enoti Loka smo sodelovale Sovice, Čebelice, Muce, Lisičke, Žabice in Miške. Otrokom smo predstavili pravljico Grdi raček (Hans Christian Andersen) in Pekarno Mišmaš (Svetlana Makarovič). S pravljicami smo želeli otrokom predstaviti odnos živali do Grdega račka in nespoštljivo obnašanje vaščanov do peka Mišmaša. V skupinah smo se pogovarjali o nestrpnosti in strpnosti. Najprej smo morali razčistiti kaj ta beseda sploh pomeni in kako z njo vplivamo na dobro počutje celotne skupine. Strpnost nam pomaga oblikovati odnose, ki jih imamo drug do drugega in je pogoj za to, da lahko sodelujemo med seboj, se skupaj igramo, se imamo radi in smo prijatelji. Poleg branja in pogovora, smo z otroki ustvarjali likovne izdelke na to temo, izpeljali krog strpnosti, prepevali in rajali na pesemi Mi se imamo radi, Ko si srečen, ter izdelovali zapestnice prijateljstva … Vse skupine smo pripravile tudi razstavo umetniških del, ki so si jih lahko ogledali otroci in starši.

Letošnji projekt smo zaključili z obljubo, da se bomo trudili biti čim bolj spoštljivi, razumevajoči in prijateljski drug do drugega. Vedno naj te vodi misel, da z drugimi ravnaš tako, kot si želiš, da bi drugi ravnali s tabo.

Vir: Vrtec Otona Župančiča Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj