Na vsebino

Metliška (z)godba, 8. del

Nazadnje smo pisali, da je bilo godbeno leto 1978 znano po tem, da se je v godbo vključila prva godbenica, 12-letna Andreja Ivanetič. Godba je tudi prvič nastopila na srečanju dolenjskih in belokranjskih godb v Straži pri Novem mestu. Avgusta so godbeniki igrali v Ronkah ob 10-letnici pobratenja občin.

Leta 1980 je godba ob praznovanju 130-letnice štela že 47 članov! Godbeniki so za to priložnost dobili nove inštrumente znamke Yamaha in uniforme, kar je bil velik finančni zalogaj, zato so godbo podprli občina in delovne organizacije iz Metlike.
5. julija so godbeniki pripravili svečan koncert s podelitvijo Gallusovih značk zaslužnim članom. Naslednji dan je v mestu potekala velika parada, v kateri so sodelovali: Bobnarska skupina Artiče, Godba Gorje, Pihalni orkester Kočevje, Rudarska godba Hrastnik, Godba Črnomelj, Limena glazba Duga Resa, Pihalni Orkester Kapele, Pihalni Orkester Krško, Občinski pihalni orkester Trebnje in godba iz Straže.
Popoldne je potekala revija godb in prijateljsko srečanje pri gasilskem domu.

Po jubileju je delo v godbi začelo pešati. Nekaj godbenikov je izstopilo, prišlo je do nesoglasij s kapelnikom. Leta 1983 je z mesta kapelnika odstopil Ivan Jerina, vodenje orkestra pa je prevzel dolgoletni član godbe Stane Križ.
Nov odbor in nov kapelnik sta združila orkester, ki je znova zagnano začel delovati. Posodobili so glasbeni repertoar, ki je ustrezal mlajši generaciji.

Leta 1984 je bila godba na obisku pri prijateljski godbi v Imotskem v Dalmaciji, leta 1987 pa so že drugič gostovali v Nemčiji. Godba je igrala na smučarskih poletih v Planici in vsako leto maja na Vinski vigredi v Beli krajini.
V začetku leta 1989 je kapelnik Stane Križ odstopil zaradi slabega dela večine članov in slabega sodelovanja z glasbeno šolo. Upravni odbor je sklenil, da mesto kapelnika ponovno prevzame Ivan Jerina, saj se je hitro bližala proslava ob 140-letnici.

Z novim starim kapelnikom je bila podpisana pogodba, kjer je bilo opredeljeno njegovo delo in honorar. Za obletnico so dokupili nekaj inštrumentov in nove uniforme. 23. junija je bil na grajskem dvorišču velik slavnostni koncert, nato pa 1. julija parada in srečanje naslednjih godb: PO Kapele, Godba Loče, PO Krško, Mengeška godba, HPO Gradska Glazba Imotski, PO Trebnje ter godbi iz Straže in Črnomlja.

Že septembra 1990 je godba nastopila pod novo slovensko zastavo, in sicer v belokranjskih narodnih nošah na povorki folklornih skupin v italijanski Gorici. Njen zadnji nastop v Jugoslaviji pa je bil na predvečer slovenske osamosvojitve leta 1991

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj