Na vsebino

Metliški svetniki potrdili povišanje cen vrtca

Ravnatelj Otroškega vrtca Metlika Branko Ambrožič na seji občinskega sveta.
Ravnatelj Otroškega vrtca Metlika Branko Ambrožič na seji občinskega sveta.

Občinski sveti številnih slovenskih občin se bodo zaradi povišanj plač v javnem sektorju, energetske draginje, dražjih živil in rasti ostalih stroškov že kmalu soočili z vprašanjem višjih ekonomskih cen vrtčevskih programov. Med prvimi so to na včerajšnji drugi redni seji storili metliški občinski svetniki, ki so z 12 glasovi za in šestimi proti potrdili predlagano povišanje cen varstva v Otroškem vrtcu Metlika.

Kot smo že poročali, se bodo cene v prvi in drugi starostni skupini povprečno zvišale za več kot 20 odstotkov. Starši otrok prvega starostnega obdobja bodo mesečno v povprečju plačali 46 evrov več, drugega pa slabih 29 evrov več. Z novimi cenami, ki bodo v veljavo stopile 1. februarja se bodo proračunski izdatki v Metliki povečali za 211 tisoč evrov, starši otrok pa bodo skupno obremenjeni s 123 tisoč evri.

Kot je na seji pojasnil ravnatelj Otroškega vrtca Metlika Branko Ambrožič trenutna ekonomska cena ne zagotavlja normalnega poslovanja vrtca, ki se že nekaj časa sooča z likvidnostnimi težavami. Poleg dogovorjenega dviga plač pomočnic vzgojiteljic in višje minimalne plače se je po njegovih besedah občutno povišal strošek živil, električna energija se bo predvidoma podražila za 200 odstotkov, cena ogrevanja je višja za 21, cena plina pa za 15 odstotkov. Višji je tudi regres za prehrano, zaradi dotrajanega materiala rastejo tudi stroški tekočega vzdrževanja, je našteval Ambrožič.

»Ni firme v Metliki, ki bi v dveh letih prikazala takšno strahovito povišanje stroškov,« je bil oster svetnik Alojz Malenšek (NSi) in opozoril zlasti na strošek dela, ki predstavlja več kot 80 odstotkov cene programov vrtcev. Ambrožič je odgovoril, da kot ravnatelj vrtca zgolj izpolnjuje zakonodajne obveznosti, v nasprotnem primeru bi tudi kazensko odgovarjal.

Drastično povišanje cen vrtca je presenetilo tudi številne druge svetnike, ki so predlagali, da bi perečo temo dodatno preučili in o njej ponovno odločali na eni izmed prihodnjih sej. A kot je pojasnila županja Martina Legan Janžekovič bi z odlašanjem odločitve o povišanju cen vrtca občinski proračun samo še dodatno obremenili. Dodala je, da so v okviru Skupnosti občin Slovenije na vlado nedavno naslovili zahtevo po pokritju dela nastalih stroškov zaradi dviga plač, vendar zaenkrat na vladni strani za to ni posluha. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v nedavnem komentarju zahteve občin, da jim država vsaj delno pokrije dvige plač pomočnic vzgojiteljic poudarila, da so pred meseci sprejeli najvišjo povprečnino doslej, določeno pri 700 evrih. Ta je bila dogovorjena tudi zaradi dvigov stroškov dela, ki izhajajo iz občinskih proračunov, zato je po njenih besedah v tem trenutku takšno pričakovanje občin neutemeljeno.

V Metliki so sicer ekonomske cene vrtca nazadnje dvignili pred dvema letoma.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj