Na vsebino

MGM retrospektiva 2020

Na zadnji dan leta 2020 smo si godbeniki Mestne godbe Metlika vzeli čas za našo retrospektivo. Tako prvi kot drugi koronavirusni val sta nam prekrižala marsikateri načrt, pa vendar … Bile so priložnosti za nove godbene spomine, ki smo jih z zavedanjem, da nič ni samoumevno, dodobra izkoristili. Ozrite se z nami nazaj in nato skupaj z dobrimi mislimi usmerimo pogled v boljšo prihodnost v letu 2021!

JANUAR

  • Januarja smo imeli, kar se tiče vaj, fraj. Nismo si še na jasnem, ali je bil zaslužen počitek zaradi številnih aktivnostih v letu 2018 ali zaradi prenapornega veselega decembra.

FEBRUAR

  • Naš Senzi – Slanc Jože je praznoval 60 let. Za okrogli jubilej smo mu godbeniki zaigrali na domu. Sledila je konkretna gostija pozno v noč.
  • Na predvečer Prešernovega dne smo prejeli priznanje Občine Metlika – Ganglovo plaketo za 170 let delovanja, v sklopu katerega trajno bogatimo občinsko kulturno zakladnico.
  • Zaigrali smo na že 20. dobrodelnem koncertu Stopimo skupaj, ki ga je organiziral OZ RK Metlika.
  • Zaigrali smo v pustni povorki in pospremili maškare na pustni karneval na placu. Zahvaljujemo se Jadranki in Pizzeriji Julija za okrepčilo kot popotnico za na plac.

MAREC

  • Znašli smo se na naslovnici Mestnika, glasila mestne skupnosti št. 4, in uživali 5 minut lokalne slave. Kljub fotografiji iz leta 1911 na naslovnici, vseeno prevzema vse zasluge zasedba iz koronovega leta.
  • 10. marec 2020 – Črn dan tudi za godbeništvo. Imeli smo še zadnjo petkovo vajo, preden smo se poslovili in ostali doma za nedoločen čas.

#OSTANIMODOMA obdobje

  • Na FB strani smo vas kratkočasili z rubrikami stalnicami, in sicer:

* Oldies Goldies – Predvajali smo zimzelene skladbe iz zakladnice najlepših slovenskih popevk.

* Metliška (z)godba – Pisali smo zgodbe še iz časa pred ustanovitvijo godbe leta 1850 do dandanes.

* Petkova vaja – Predvajali smo posnetke skladb s koncertov v izvedbi MGM.

* Iz naftalina – Z vami smo delili črno-bele fotografije iz godbenih in muzejskih arhivov.

Hvala Radiu Odeon, ki je ažurno objavljal godbene spomine.

APRIL

- Pol stoletja je praznoval naš dirigent Rafko Ogulin, ki vihti dirigentsko paličico že 25 let, za kar je leta 2018 prejel Ganglovo plaketo. Žal mu zaradi epidemije nismo mogli zaigrati za 50-ko.

- Metliški folkloraši so zavirali kolo na vuzemski ponedeljek. Vsak na svoji lokaciji. Nas za uverturo niso rabili, dober je bil playback na zvočnike. Čuli ste nas samo, ak je veter povlekel v pravo smer.

MAJ

  • Na pobudo JSKD in Zveze slovenskih godb smo sodelovali na dogodku Prebudimo Slovenijo – Prvomajska budnica z godbeniki ob Valu 202. Gverilski špili ob nečloveški uri so bili izvedeni na Marentičevi ulici, na Veselici, pod velbom Makarove hiše, na placi in pri mesnici. Sodelovali so Four Čelos, Trio Adio z Marentičeve in Trio Adio Seniors. O metliški godbenikih so v zvoku in sliki poročali Fokus Metlika, Radio Odeon, 24ur.com, Svet na Kanalu A in RTV Slovenija.

JUNIJ

- Dočakali smo konec godbene karantene! Pobrisali smo prah s pultov in podmazali inštrumente. Pa hitli čevape na žar. Ambažur je bil švoh, apetit pa nenadkriljiv.

- Prejeli smo note za skladbo Metliška koračnica, ki jo je za MGM ob 170-letnici napisal skladatelj Tilen Slakan.

- Kaotične razmere nam niso dovoljevale izvesti slavja ob 170-letnici ustanovitve MGM. Ni časa za objokovanje. Zapište si 11. in 12. junij 2021, vabimo vas na nadomestno slavje. Pa ne, ako bog da, ako vlada da!

- 7. junija smo izvedli tz. budnico po budnici oz. terminološko korektneje »pokoronska turneja«. Bila je prva, a ne zadnja, kakor kaže. Eni pošljejo letala v nebo nad ljudi, mi smo poslali sebe in godbeno glasbo med ljudi ob uradnem koncu epidemije. Špilali smo pred Makarovo hišo, na placu pred gradom, na vinskem hribčku pri Vinska klet Metlika, na Boršteku, v Rosalnicah, Drašičih in na Radovici. Hvala domačinom za pogostitev! Zahvala gre tudi ekipi Fokusa za zvesto zasledovanje in arhivski video prispevek.

JULIJ

  • 3. julija smo izvedli Prvi skupni pokoronski koncert Mestne godbe Metlika in tamburašev iz MFS Ivan Navratil. Gostje so bile mlade dame Viviana Kukar, Nikolina Cindrič in Maja Stariha. V sklopu dogodkov Pridi zvečer na grad smo šli zvečer kar na Pungart. Razkužli smo si roke in grla. Preventiva pred kurativo. Korone ni fasal noben, ne godbeniki, ne obiskovalci.
  • Abraham je srečal Danilota oz. Mežme je slavil 50 let. 37 od teh je preživel pri godbi, pa smo mu šli na dom zašpilat, za kar je moral žrtvovati kralja živali.
  • Pleh banda se je s tokom reke Koupe spustila v divjino nekje med Grivcem in Gorenjo Žago. Na bojda 12 km brezciljnem in nenadzorovanem veslanju s hitrostjo 1,08 vozlja po Koupinem kanjonu, ni bila zgrešena nobena pit-stop točka.

AVGUST

  • 60. rojstni dan je praznoval naš pozavnist Peter Dokl – Pero, ki je član godbe že 45 let. Itak, da smo mu šli zašpilat. Znalo se je, kaj nas čaka. Zakuska za mišelinko!
  • Godbeno sezono 2020/2021 smo začeli v krogu prijateljev in družinskih članov na tradicionalnem pikniku ob Koupi v kampu Lovšin Estate. Za dobro godbeno sezono smo bogu glasbe Apollu žrtvovali domače živali in nazdravljali z bratom Dionizom. Očitno še premalo. Sledil je godbeni potop in mali kolpski koncert.

SEPTEMBER

  • Vsi veseli začeli z vajami, pa še naraščaj smo dobili! Naš korona podmladek so Toni Matešič in Zoja Čadonič na klarinetu ter Eva Štravs in Lana Sodec na flavti.

OKTOBER

  • 9. 10. je datum, ki je bil ponovno črno zapisan v naših kroniki. Zaradi 2. vala koronavirusne epidemije smo ponovno prekinili z vajami. Za nedoločen čas.

NOVEMBER

  • Poslovili smo se od dolgoletnega godbenika Lipej Pavla, za nas Pavi. Zaradi situacije ga nismo smeli pospremiti na pot z igranjem žalostink. Predstavniki godbenega odbora so se udeležili kropljenja pokojnega in postavili godbeni prapor ter izrekli sožalje svojcem.

DECEMBER

  • Vsaj nekaj veselja je prinesel letošnji žalostni »veseli december«! Po 20-letih smo godbeniki Mestne godbe Metlika dobili nove svečane uniforme! Zahvaljujemo se Občini Metlika, ki je financirala izdelavo uniform, in podjetju OPM, Slavica Subašić, s.p., ki je v sodelovanju z odborom oblikovalo in skrojilo uniforme. 30€ je prispeval vsak godbenik.

Fotografije minulega leta si lahko ogledate TUKAJ.

In, kaj zdaj? Leto se je že obrnilo v novo in pričakujemo, da bo spet vse po starem? Naj bo leto 2020 le ena slabša uvertura v prihajajoče obdobje, ki naj vsem nam prinese boljše pogoje, da zaženemo življenja v stanje ponovne normale.

V letu 2021 vam želimo, da se iskreno objamete in da se imate radi. Če je ljubezen in zdravje z vami, bo vse ostalo že prišlo k vam samo po sebi.

Srečno 2021!

Vir: Mestna godba Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj