Na vsebino

Minister Černač na obisku v Črnomlju (foto in video)

Minister Zvone Černač, ki je pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo je danes obiskal belokranjske župane, s katerimi se je pogovarjal o črpanju evropskih sredstev po slovenskih občinah. Izkušnje na tem področju je danes izmenjal s črnomaljskim županom Andrejem Kavškom, metliškim županom Darkom Zevnikom in semiško županjo Polono Kambič.

Minister, ki se je danes z župani pogovarjal predvsem o prioritetah v okviru prihodnjega sedemletega obdobja, je o namenu današnjega obiska povedal naslednje TUKAJ.

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek o tem, kako uspešna je črnomaljska občina pri črpanju evropskega denarja TUKAJ.

Darko Zevnik, metliški župan, je opomnil na preveč zbirokratizirane postopke pri razpisih TUKAJ. Ker bodo občine letos prejele več denarja od povprečnin je Darko Zevnik povedal, da bo šel del denarja za poplačilo kreditov in dodal TUKAJ. Dotaknil pa se je tudi težav, ki pestijo občane Metlike ob povečanem prometu proti prehodu s sosednjo Hrvaško TUKAJ.

Polona Kambič je verjetno županja, ki je med belokranjskimi (in verjetno tudi širše) med bolj uspešnimi kar se tiče črpanja evropskih sredstev. O tem je povedala tole: TUKAJ, dotaknila pa se je tudi 3. razvojne osi TUKAJ.

Verjamemo, da je minister na Izletniški kmetiji Zupančič, kjer je potekalo današnje srečanje, prejel veliko informacij, kaj in kako pa se bo spremenilo, predvsem na področju birokracije, pa bomo videli v prihodnjih mesecih.

Ker na uradni del srečanja novinarji nismo bili vabljeni (samo na foto termin, kjer smo dobili tudi izjave) so nam iz kabineta ministra Černača poslali še uraden dopis glede današnjega obiska:

Minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo Zvonko Černač se je srečal z županjo in županoma belokranjskih občin. Pogovorili so se o aktualnih projektih, ki jih regija izvaja s pomočjo evropskih kohezijskih sredstev in preverili prioritete novega programskega obdobja 2021–2027. V pogovorih so se dotaknili tudi pospešitve tretje razvojne osi.

Minister je z županom občine Črnomelj Andrejem Kavškom, županjo občine Semič Polono Kambič in županom občine Metlika Darkom Zevnikom izmenjal izkušnje in poglede na izvajanje evropske kohezijske politike v aktualnem programskem obdobju 2014–2020. Poudaril je, da so občine uspešne pri črpanju evropskih sredstev, vendar se srečujejo s težavami zaradi birokratizacije. »Z občinami delimo mnenje, da so pravila igre prezapletena in zbirokratizirana. Prizadevali si bomo poenostaviti postopke, zmanjšati število nivojev odločanja in olajšati dostop do sredstev evropske kohezijske politike,« je povedal minister.

Pogovorili so se tudi o možnostih izvajanja evropske kohezijske politike v okviru enega oziroma dveh operativnih programih in projektih, ki zaradi različnih razlogov, niso bili upravičeni do črpanja kohezijskih sredstev. »Gre predvsem za agromelioracijo in kanalizacijska omrežja. Naša ambicija je, da skušamo tudi na ravni Evropske komisije doseči dogovor, da je glede na posebnosti Slovenije možno kohezijska sredstva uporabljati tudi za sisteme do dva tisoč enot.«

Minister si je skupaj z župani in sodelavci seznanil z aktivnostmi na področju ohranjanja naravnega habitata črne človeške ribice: »Črna človeška ribica je edinstvena na svetu. Treba je varovati njen naravni habitat in njeno posebnost izkoristiti za nadgraditev turistične ponudbe belokranjske regije. V naslednji perspektivi bi lahko ambicije za njeno večjo popularizacijo in predstavitev ter za vso potrebno infrastrukturo, ki jo je treba zagotoviti, podprli tudi s pomočjo evropskih sredstev«.

Glede priprav na novo programsko obdobje izvajanja evropske kohezijske politike 2021–2027 je minister Černač pojasnil, da te zaradi pandemije COVID-19 dobivajo drugačne obrise. Slovenija bo po predlogu Evropske komisije za pomoč državam EU zaradi epidemije dobila dodatna sredstva v višini 2,558 milijarde evrov nepovratnih sredstev za različne namene v prihodnjem štiriletnem obdobju kot dodatek obstoječi finančni perspektivi in približno 2,5 milijarde evrov povratnih sredstev, je še pojasnil minister.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj