Ljubitelji jeseni, trgatve, vinskih dogodkov in zabave se vsako leto vse raje vračajo v Belo krajino. Ko se napolnijo kašče in vinski hrami, dežela zablesti v jesenskih barvah. V soboto, 19. oktobra 2019, bo Društvo vinogradnikov Metlika v sodelovanju s TD Vigred Metlika v starem mestnem jedru Metlike že desetič zapored pripravilo vinski festival Mlada portugalka v Beli krajini, ki bo tokrat potekal z roko v roki s Festivalom belokranjske pogače ter s ponudbo domačih belokranjskih kulinaričnih dobrot. Odmevna prireditev v popoldanskih in večernih urah pritegne številne Belokranjce, pa tudi obiskovalce iz vseh koncev Slovenije.

»Posebnost portugalke je, da v zgolj nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino ter ponuja takojšnje užitke. Mlado vino je sveže, lahkotno pitno in sortno aromatično v vonju. Ko se prične družiti s pečenimi kostanji, se zgodi prava mala čarovnija.«

Na festivalu številni priznani belokranjski vinarji predstavijo mlada vina, za kulinarične užitke pa poskrbijo priznani gostinci. Tokrat bo še posebej zanimivo, saj bo Mlada portugalka povezana še s Festivalom belokranjske pogače ter z domačimi kulinaričnimi dobrotami. Kot zanimivost je treba omeniti, da bomo letos lahko na eni izmed številnih stojnic prvič poskusili tudi sir s priokusom mlade portugalke. V večernih urah bo dobro vzdušje poskrbela priznana glasbena skupina, obiskovalci se bodo družili in veselili vse tja do 2. ure zjutraj.

Obiskovalci prireditve bodo tudi letos lahko sodelovali pri izboru za najboljšo portugalko. Kot se spodobi, se bodo festivala udeležile tudi vinske kraljice iz vseh vinorodnih območij Slovenije, ki bodo sodelovale tako pri trganju potomke najstarejše trte na svetu, kot tudi pri peki belokranjske pogače.

Prireditev Mlada portugalka v Beli krajini postaja iz leta v leto vse bolj prepoznavna, odmevna in prispeva pomemben delež k prepoznavnosti Metlike na turističnem zemljevidu Slovenije. Organizatorji so bili z lanskoletnim obiskom festivala zelo zadovoljni, letos pa pričakujejo še večji obisk. Zato organizatorji pravijo: »Udeležba je obvezna. Če te ni, čakaš novih 365 dni.«