Na vsebino

Mladi črnomaljski planinci na Trebnjem vrhu

Mladi člani Planinskega društva Črnomelj smo se odpeljali z vlakom na dopoldanski pohod na Trebnji vrh. Kljub zgodnji uri je bil odziv zelo velik, kar 35 otrok se je navdušilo za izlet. Priključili so se starši, dedki, babice in ostali ljubitelji planin ter vodniki, skupno 58 izletnikov.

V nedeljo, 19. maja 2024, ob 5.40 smo se zbrali na železniški postaji Črnomelj. Vožnja na modrem vlaku do Trebnjega je hitro minila, za nekatere otroke celo prvič. Od želežniške postaje smo se sprehodili do izhodišča pri Trebanjskem gradu. Po prvem vzponu smo prišli do mosta nad avtocesto, zgrajen ob gradnji avtoceste, ker je le-ta presekala planinsko pot s Trebnjega na Vrhtrebnje. Na vrhu nad mostom je sledilo okoli 90 stopnic. Pokazal se je pogled na Kum in Kamniško-Savinjske Alpe. Namesto za strmo pot smo se pri kažipotu odločili za pot mimo jam. Pokukali smo v Malo jamo in na stropu opazili netopirja, velikega podkovnjaka. Malo smo poplezali po skalni poti in prišli na lepo utrjeno, dobro shojeno pot proti vasi Vrtrebnje, kjer smo si ogledali spominsko obeležje 15. poldnevnika. Po skupnem fotografiranju in malici smo mimo lovskega doma prispeli na cilj: Trebnji vrh (581 m).

Kdor je imel dnevnik mladega planinca, je lahko žigosal vanj. Nadaljevali smo s spustom po daljši, sprva nemarkirani poti, do Odrge, da bi ublažili kolena, kjer je prehod pod avtocesto. Na želežniško postajo Trebnje smo prišli dovolj zgodaj, da smo imeli čas za sladoled in sprostitev na igralih.

Preživeli smo lep medgeneracijski izlet na vlaku in v naravi, najmlajša udeleženka je štela štiri, najstarejša pa 76 let.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj