Na vsebino

Mladi planinci na Kleku

V nedeljo, 9. junija, smo se odpravili na zadnji planinski izlet. Povzpeli smo se na hrvaško »hišno« goro, na 1181 metrov visok Klek, znan tudi kot zbirališče čarovnic. Pohoda so se udeležili učenci od 1. do 6. razreda OŠ Podzemelj, nekateri starši, vodniki Branko, Jože in Tone (Planinsko društvo Metlika) ter mentorici.

Med vožnjo proti mestu Ogulin, smo v daljavi opazovali mogočen Klek, ki s svojim glavnim vrhom, grebenom in Klečicami na koncu, spominja na ležečega velikana. Na avtobusu smo prisluhnili tudi omenjeni legendi o nastanku Kleka.

Na Klek vodi več planinskih poti, mi smo izbrali najbolj obiskano, ki se prične v vasi Bjelsko (625 m). Najprej smo se vzpenjali skozi gozd in hodili po dobro uhojeni poti. Po dobri uri hoje smo prečkali tablo z napisom: “Dobro došli u carstvo vještica” in že smo bili pri planinski koči, ki se nahaja na točno 1000 m nadmorske višine. Sledili so napotki za zahtevnejši del vzpona. Ponovili smo pravila hoje po gruščnati in skalnati poti, opozorili na nevarnosti, nato pa se počasi odpravili na sam vrh, ki je od koče oddaljen dobre pol ure.

Nedaleč naprej od koče smo pokukali v zanimivo votlino. Pot nas je nato vodila ob visoki previsni steni, ki je tudi plezališče. Nekoliko višje smo prečili malo bolj izpostavljeno pobočje in greben, varovan z vrvjo. Vmes smo si na nekaj mestih pomagali tudi z rokami in malo »poplezali«. Zatem nas je čakal še zadnji del in že smo bili na vrhu Kleka. Vsi zadovoljni smo malo posedeli, občudovali razgled, se fotografirali in pomalicali. Z vrha vidimo vse do Bjelolasice, Belih sten in celotno Ogulinsko regijo. Nato so vodniki mladim planincem prikazali planinski običaj krsta. Seveda so bili udarci rahli, niso pa na vrsto prišli samo učenci, temveč tudi nekateri starši in učiteljica. Prav je, da se tradicija ohranja in prenaša naprej ????

Na poti navzdol smo morali biti še toliko bolj previdni, da smo varno prišli nazaj do koče in nato v dolino. Pri koči je vodnik Branko učencem pokazal še uporabo samovarovalnega kompleta in pasu.

Tako smo uspešno zaključili tudi zadnji planinski pohod v tem šolskem letu.

Mentorici planinskega krožka se zahvaljujeva vodnikom PD Metlika za pomoč pri organizaciji, staršem za odzivnost, učencem pa čestitava za uspešen vzpon in jih vabiva k vpisu tudi v prihodnjem šolskem letu.

* Fotografije z izleta in video posnetek najdete s klikom na vir spodaj.

Vir: OŠ Podzemelj

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

21
27
28
    
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj