Na vsebino

Mladinski gasilski tabor GZ Črnomelj je zaključen

Že v glavnih usmeritvah 17. Kongresa Gasilske zveze Slovenije, ki je potekal v letu 2018 na Ptuju, je bilo zapisano, da področje dela z mladino predstavlja eno izmed današnjih pomembnejših nalog gasilske organizacije. Na vseh nivojih naj bi se izvajali bogati programi, z glavnim namenom pridobivanja mladih v gasilsko organizacijo, njihovega usposabljanja ter priprave za delo v operativnih gasilskih enotah. Ena izmed usmeritev je tudi, da je delovanje gasilske mladine v javnem interesu, saj smo konec koncev gasilci v tudi v »Službi ljudstva«, preko usposabljanja mladine pa skrbimo za prihodnost gasilstva. Povezani smo v dejavnosti, katere bistvo je humanitarnost. Mladi gasilci pa s svojimi aktivnostmi skupaj z mentorji srbijo tudi za prepoznavnost gasilstva tako v domačem kakor tudi širšem okolju.

Tudi Mladinska komisija Gasilske zveze Črnomelj stremi k temu, da bi glavne usmeritve že omenjenega kongresa čimbolj učinkovito udejanjala tudi sama. Gasilstvo ima na slovenskem že zelo dolgo tradicijo, saj ravno letos praznujemo 150 letnico od ustanovitve prve požarne brambe v Metliki. V vseh letih obstoja je bilo gasilstvo pri nas podvrženo tudi vmesnim zelo turbulentnim časom in dogodkom, ki so spremenili zgodovino. A se je ohranilo. Kot član gasilskih vrst posledično čutim zelo veliko odgovornost, da tudi sam prispevam delček v tem mozaiku, ki so ga in ga sestavljajo številne generacije.

Bilo je leto 2003, ko je bil v Radencih ob Kolpi organiziran prvi gasilski tabor GZ Črnomelj. Ni me bilo poleg a vem, kakšne cilje so takrat imeli vodilni. Nekaj dni svojega prostega časa, ko bi lahko počeli marsikaj drugega, so namenili prostovoljnemu delu z mladino. Zavedali so se, da je to edina pot, ki bo marsikoga vodila ali pritegnila v gasilske vrste. Tudi letos, leta 2019, smo bili v Radencih. Sicer ne več v šotorih, ampak prostorih CŠOD in tamkajšnjega gasilskega doma. Bilo nas je skupaj 112. 96 mladih in 16 mentorjev. Eden izmed njih, poveljnik tabora Aleš, je bil do sedaj prisoten prav na vseh taborih. Fascinira me, koliko energije in želje po delu z mladimi premore. Ne gre za pedagoga, a je poln življenjskih modrosti, izkušenj in znanja. Na mnogih področjih. Tudi njemu gredo zasluge, da je vedno do sedaj vse teklo gladko. Hvala ti Aleš.

Posebno zahvalo bi rad namenil tudi vsem mentorjem. Vestno so skrbeli za 8 vodov, mlade usmerjali, se z njimi pogovarjali, jim pomagali. Izvajali so tudi številne gasilske vsebine in svoje znanje prenašali na mlade. Posebej smo lahko veseli, ker je marsikdo izmed njih še nekaj let nazaj bil udeleženec teh taborov. To pomeni le to, da so jih predhodniki dovolj navdušili, da danes tudi sami čutijo potrebo, da idejo gasilstva širijo na nove generacije, ki prihajajo. Hvala vam. Vsem skupaj in vsakemu posebej.

Ne smem pozabiti niti naših veteranov, ki so v naš tabor prihajali v večernih terminih in poskrbeli za varnost tudi v nočnem času. Saj veste, kako pravijo, previdnost je mati modrosti. Hvala tudi vam.

Izvedba tabora seveda nebi bila mogoča brez številnih gostov, ki za nas vsako leto pripravljajo različne dejavnosti. Letos so nas obiskali plezalci iz Športno plezalnega odseka planinskega društva Črnomelj, pekli smo pice s Polono, Matic iz Centra za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Črnomelj pa nam je predstavil potrebo po zdravem življenju z aktivno delavnico. Člana Ribiške družine Novo mesto sta nam povedala vse in še več o ribištvu, gasilci gasilskih društev Stari trg, Črnomelj, Radenci in Vinica pa so nam predstavili svojo opremo in simulacije reševalnih akcij. Osnov prve pomoči sta nas učila Borut in Katarina iz Civilne zaščite Črnomelj, Aleksander Kuzma pa je za nas kiparil z motorno žago. Petra iz Gasilskega Muzeja Metlika je vodila likovno delavnico, zakonca Müller sta predstavila čebelarjenje. Športne vsebine so vsebovale pohode, kolesarjenje, plezanje, plavanje, igre nogometa in košarke ter spust z rafti. Za smeh smo poskrbeli s predstavo Čarodeja, tabor pa zaključili z glasbeno zabavo. Vsem izvajalcem delavnic se seveda v svojem in imenu MK GZČ iskreno zahvaljujem za čas, ki ste ga namenili za nas.

Zgodba za letos je torej končana. A misli že uhajajo v prihodnje leto, ko bo naš tabor doživel polnoletnost. Zagotovo bomo tudi takrat poskrbeli, da bo nabor dejavnosti spet pester, da bodo lahko mladi uživali, se družili, spoznavali nove prijatelje in v naravi preživljali svoj prosti čas. Poleg vseh aktivnosti se mi zdi še posebej pomembno, da mlade poskušamo tudi vzgajati. Trudimo se biti dober zgled in jim pokazati, kaj je prav in kaj narobe. Učimo jih, da je treba sočloveka spoštovati, ga znati poslušati, upoštevati, se prilagajati. Vsi tudi kdaj grešimo, a moramo biti sposobni svoje napake tudi priznati, popraviti. Prizadevamo si, da konflikte razrešimo, na koncu pa domov odidemo kot prijatelji. Oziroma tovariši. Ker naše poti se ne razhajajo. Skupaj odhajamo k novim dogodivščinam naproti.

Rad bi apeliral na vse mlade v Črnomlju in okolici, da se vključujete v gasilske vrste. V vsakem društvu bodo zagotovo znali poskrbeti tudi za vas. Starši ste lahko prepričani, da bodo med gasilci v dobrih rokah. Prav tako bi rad vzpodbudil tudi gasilce v posameznih društvih. Ukvarjajte se z mladimi in vlagajte v njih. Naj se v gasilskih domovih razlega smeh, igrivost in veselje mladostnikov. Le tako bomo skupaj še močnejši. In le tako bodo naša društva in naša organizacija živela in rasla še naprej. Naj zaključim z besedami Marka Twaina: »Plemenito se je učiti, še bolj plemenito je učiti druge.«

Z gasilskim pozdravom »NA POMOČ«.

Vir: GZ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj