Na vsebino

"Mlado vino je kot otrok, vsak dan je treba biti ob njem"

Martin Pečarič. Foto: Igor Šimec
Martin Pečarič. Foto: Igor Šimec

Vinogradniki danes zaznamujejo martinovo, za njih prazničen čas, ko se vegetacijska doba umiri in gre narava počasi proti zimskemu počitku. Na ta dan za družinskimi mizami in na različnih martinovanjih po Sloveniji postrežejo značilne jedi, ki se po regijah razlikujejo, a nikjer ne smejo manjkati gos, mlinci, rdeče zelje in vino.

Dogajanje ob martinovem pomeni simboličen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik.

Martinovalo se bo širom Bele krajine

Po dveh letih brez množičnih prireditev zaradi epidemije bodo vinarji in vinogradniki ter vsi drugi ljubitelji žlahtne kapljice konec tedna spet množično praznovali.

V Beli krajini po tradiciji pripravljajo vinarski praznik v Semiču, kjer bo ves konec tedna veliko dogodkov in predstavitev starih ljudskih običajev. V Črnomlju lahko še danes in jutri obiščete Črnomaljsko klet, kjer boste od 19. ure naprej lahko nazdravili z mlado portugalko in uživali ob dobri glasbi, hrani ter sveže pečenem kostanju. Martinov dan odprtih vrat z mlado portugalko in ostalimi vini letošnjega letnika, danes ob 18. uri pripravljata tudi Vinska klet Metlika in tamkajšnje društvo vinogradnikov. Martinov večer pa jutri pripravlja tudi Hiša vina Pečarič.

»To je dan, ki ga vinarji težko pričakujemo. To je obdobje, ko mošt preide v vino in takrat tudi ocenimo, kakšna bo letina,« je za Radio Slovenija povedal priznani belokranjski vinogradnik in vinar Martin Pečarič iz Čuril pri Metliki, za katerega je martinovanje dvojno praznovanje, saj takrat tudi goduje. »Mlado vino je kot otrok. Vsak dan ga je treba pogledat, biti ob njem, se z njim pogovarjat, saj gre hitro lahko kaj narobe,« pravi Pečarič, ki ima v svojih vinogradih v Vidošičih in Vinomeru zasajenih okrog 25 tisoč trsov.

Obeta se izvrsten letnik

Lansko leto je vinogradnike prizadela huda pozeba, kar je posledično pomenilo skromen pridelek. Letos je bila narava bolj prijazna, bilo je veliko sončnih dni, nekaj posledic je v vinogradih pustila le suša. Pridelek je zato po Pečaričevih besedah obilen, grozdje je bilo zdravo in obeta se izvrsten letnik. »Sladkorji so bili zelo lepi, kisline zmerne in mislim, da lahko pričakujemo lepa, harmonična vina,« meni metliški vinar, ki bo imel v svoji kleti letos okrog 40 tisoč litrov vina, kar je po njegovem lep pridelek.

Pri Pečaričih poleg tega že od leta 2006 pridelujejo v zadnjem času vse bolj priljubljene penine. Kultura uživanja penine se po njegovem širi, ne pije se zgolj za silvestrovo, ampak skozi vse leto.

Legenda o sv. Martinu

Sv. Martin Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji (zdajšnja Francija), pozneje pa je postal škof. Ker je bil skromen in dobrega srca, so ga imeli ljudje radi in kmalu so okrog njegovega življenja spletali legende. Najbolj znana je zgodba, po kateri naj bi pozimi srečal berača. Ker ni imel nič drugega, kar bi mu lahko podaril, je prerezal na pol svoj topli vojaški plašč in ga polovico dal beraču, da ta ne bi zmrznil.

Pozneje so ga izvolili za škofa. Legenda pripoveduje, da je v svoji skromnosti zavrnil škofovsko mesto in se skril med gosi, ki pa so ga izdale z gaganjem.

Tudi po tem, ko je sprejel mesto škofa, je ostal neizmerno skromen in znan zlasti po svojem zavzemanju za reveže. Po njegovi smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika.

Vino in pečena gos

V Sloveniji se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Martinovo zaznamuje ljudski rek: Svet' Martin nar'di iz mošta vin'. Do tega dne se mošt namreč obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. V skladu z ljudskimi navadami lahko blagoslov opravi nekdo, ki se preobleče v škofa – od tod tudi povezava s sv. Martinom.

Na martinovo se je uveljavilo nekakšno praznično obdobje martinovanje, saj se ne praznuje le 11. novembra, ampak po navadi ves teden, še posebej takrat, ko je praznični dan sredi tedna in imamo kar dve martinovi nedelji.

Martinovo zaznamuje izobilje, poleg vina so obvezne tudi spremljajoče pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku pečena gos, mlinci in rdeče zelje. In zakaj prav "Martinova gos"? To je povezano z omenjeno legendo, ki govori o tem, da se je Martin skril med goske, da bi se izognil imenovanju za škofa. Gosi naj bi ga s svojim gaganjem izdale, zato na dan njegove smrti simbolično žrtvjujemo gos in jo pojemo.

Za volan nikar pod vplivom alkohola!

Ob martinovem sicer policija opozarja, da vinjeni ljudje ne spadajo za volan. Možje v modrem bodo tako tudi letos v času dogodkov ob martinovem izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj