Na vsebino

Moč humanosti 2022

Sinoči je v kulturnem domu Metlika potekala prireditev “ Moč humanosti”, s katero se je Rdeči križ Metlika zahvalil krvodajalcem občine Metlika in prostovoljcem Rdečega križa Metlika za njihovo humano dejanje. Na prireditvi smo podelili 23 priznanj za 20-100 krat darovano kri, 40 posebnih priznanj Rdečega križa Slovenije prostovoljcem za odziv in pomoč v času epidemije Covid in tri srebrne znake Rdečega križa Sovenije, prostovoljcem za dolgoletno delo v Rdečem križu Metlika. Dobitnik za 100x darovano v občini Metlika (Jože Kerč, Marjan Kerč, Stane Sodja, Vukšinič Stanislav), sinoči pa se jim je pridružil še Peter Videtič. Srebrni znak Rdečega križa Slovenije so prejele: Marija Dragovan, Marija Obradovič in Ivanka Galovec za več kot 30 letno delo v RK Metlika.

V Sloveniji vsakih 5 minut nekdo potrebuje kri, zato potrebujemo v povprečju okoli 300 do 350 krvodajalcev na dan, da bolnikom zagotovimo potrebno količino krvi. Letno daruje kri več kot 97.000 krvodajalcev, ki zdravstvu zagotovijo več kot 42.000 litrov krvi. Darovanje krvi je gotovo ena najplemenitejših oblik pomoči sočloveku. Krvodajalci so pomemben del zdravstvenega sistema, saj bolnikom omogočajo ustrezno zdravljenje s krvjo. Lahko se pohvalimo z dobro razvitim krvodajalstvom, dolgo in uspešno tradicijo, dobro zgrajenim sistemom krvodajalstva, zadostnim številom krvodajalcev in visoko pripravljenostjo ljudi za dajanje krvi. S številom krvodajalcev Slovenija v celoti pokrivamo potrebe lastnega zdravstva .

Območno združenje Rdečega križa Metlika, ki pokriva občino Metlika ima evidentiranih 2.020 krvodajalcev od tega 1200 aktivnih, kar pomeni 8. odstotkov občanov. Letno organizirajo 3 redni in 1 izredni akciji, veliko krvodajalcev pa gre na odvzem na transfuzijski oddelek SB Novo mesto. Letno se odzove do 600 krvodajalcev.

Območno združenje Rdečega križa Metlika se je na slovesnosti zahvalili tudi; občini Metlika za vsestransko pomoč pri izvajanju nalog RK, podjetjem za družbeno odgovornost do krvodajalstva, medijem za poročanje ter zavodom in društvom za skupno sodelovanje, kajti vsi omenjeni predstavljajo posebno vez pri izvajanju humanitarnega poslanstva v širšem okolju. Krvodajalcem in prostovoljcem so se posebej zahvalili tudi; predsednica RK Metlika gospa Mojca Stopar Zevnik in sekretarka Zalka Klemenčič , župan občine Metlika gospod Darko Zevnik in predstavnica centra za transfuzijsko dejavnost SB Novo mesto gospa Sara Hrovat.

Tamburaši metliške folklorne skupine Ivan Navratil, pevka Viviana Kukar in igralska skupina krajevne skupnosti Radovica pa so obogatili prireditev, ki jo je vodil Lojze Bojanc.

Vsem prejemnikom priznanj ter ostalim krvodajalcem in prostovoljcem čestitke in velika HVALA za njihovo pripravljenost pomagati drugim.

Hvala vam, ker zaradi vas življenje teče dalje.

Vir: Rdeči križ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj