Na vsebino

Na meji ob Kolpi že januarja konec nadzora

Mejni prehod za obmejni promet Krasinec. Foto: Policija
Mejni prehod za obmejni promet Krasinec. Foto: Policija

Ministri za notranje zadeve EU so na današnjem zasedanju v Bruslju potrdili vstop Hrvaške v schengensko območje. Nadzor na njenih kopenskih in morskih mejah z drugimi članicami schengna, torej tudi na slovensko-hrvaški, bo odpravljen 1. januarja 2023, na letališčih pa 26. marca ob menjavi letalskih voznih redov.

Vstop južne soseda v schengen je danes podprla tudi Slovenija, pri čemer pričakuje, da bo dosledno izvajala svoje obveznosti glede varovanja zunanje meje, je ob zasedanju notranjih ministrov EU dejala ministrica Tatjana Bobnar. Potrdila je, da je Slovenija ob tem podala enostransko izjavo, v kateri je poudarila vztrajanje pri arbitražni razsodbi.

“Veseli smo, da se bo Hrvaška 1. januarja pridružila schengenskemu območju. Pričakujemo, da bo kot članica dosledno izpolnjevala svoje obveznosti v zvezi z varovanjem zunanje, torej schengenske meje,” je v izjavi za slovenske novinarje povedala ministrica Bobnar.

Slovenska policija se po njenih besedah že vrsto let pripravlja na hrvaški vstop v schengen. Pripravljeno ima strategijo, na podlagi katere bo v okviru t. i. izravnalnih ukrepov zagotavljala nadzor na notranji meji in varnost vsem prebivalcem Slovenije, je še povedala.

Določeno število policistov, ki trenutno varujejo mejo s Hrvaško, bo prerazporejeno na policijske postaje za izravnalne ukrepe. Določeno število policistov pa bo premeščeno na splošne policijske postaje, je pojasnila ministrica. Presojo o tem bo opravila policija.

“Slovenija in Hrvaška že sedaj sodelujeta, imamo tudi skupne patrulje, zagotavljamo varnost vsak na svojem ozemlju in prepričana sem, da se bo to dobro medsebojno sodelovanje nadaljevalo tudi v prihodnje,” je povedala o sodelovanju s Hrvaško po njenem vstopu v schengen.

Notranja ministrica Bobnar je potrdila, da je Slovenija ob potrditvi hrvaškega članstva v schengenskem območju podala tudi enostransko izjavo, v kateri je izpostavila svoje vztrajanje pri implementaciji arbitražne razsodbe, ki je dokončna, zavezujoča in jo je treba spoštovati.

Pri slovenskem zunanjem ministrstvu so ob čestitkah Hrvaški dodali, da bo ta odločitev državljankam in državljanom na obeh straneh meje omogočila prosto gibanje med državama in izboljšala njihov vsakdan.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj