Na vsebino

Na Preloki se dela tudi denar

To seveda ni novica o morebitni kovnici denarja pri nas ali odkritju kakega novega kriptorudnika. To je vest o tem, da pri nas nastaja podoba denarja, tu se rojevajo ideje o njegovem oblikovanju, grafičnem oblikovanju.

Danes namreč prihajajo v obtok zbirateljski kovanci (zlatnik, srebrnik in zbirateljski dvokovinski kovanec), ki jih je Banka Slovenije izdala v počastitev 30. obletnice državnosti Republike Slovenije, avtor njihovega dizajna pa je Preločan Gregor Ivanušič.

Njegova idejna rešitev je natečajno komisijo Banke Slovenije (in tudi nas!) prepričala s svojo oblikovno izostrenostjo – enostavnostjo in hkrati močno sporočilnostjo:

Osrednji motiv je silhueta Triglava kot osrednjega simbola slovenske države. Vzdolžna vrezanost v nivojih na celotni ploskvi kovanca predstavlja trajen spomin na zgodovinsko usidranost osamosvojitvenih dogodkov pri posamezniku in narodu kot celoti.

Zmaga na tem oblikovalskem natečaju seveda ni Gregorjev prvi tovrstni uspeh (gl. npr. tukaj in tukaj), prepričani pa smo, da tudi ne zadnji.

Vir: Preloka.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj