Na vsebino

Na "Vranovem letu" kar osem nekdanjih evakuiranih otrok

Piše: Ilinka Todorovski.

Moja mama Danica je imela komaj dve leti in pol, soseda Anica pa je bila še v materinem trebuhu, ko sta bili na cvetno nedeljo 1945 med več kot 2 tisoč civilisti, ki so jih zavezniki in partizani pred bližajočo se poslednjo nemško fronto iz Bele krajine z letali evakuirali v Dalmacijo. Med evakuiranci so bili npr. tudi dojenček Radko Polič, zdravnica Zora Konjajeva in številni umetniki, delujoči v osvobojeni Beli krajini, npr. Ivanka Mežan in Alma Karlin.

Na včerajšnji slovesnosti pri spominski dakoti na Otoku, v počastitev reševalne akcije zavezniških vojakov, znane kot Vranov let, se je zbralo osem nekdanjih evakuiranih otrok. Na fotografiji z obrambnim ministrom Šarcem, ki je bil slavnostni govornik, so (z leve): Albin Stipanič iz Kloštra, Jože Brodarič iz Metlike, tri Črnomaljke: moja soseda Anica Muller (rojena v Dalmaciji), moja mama Danica, moja razredničarka v 1. razredu OŠ Marija Satošek (evakuirani v Zadar) ter Ljudmila Hribar in Olga Dim iz Gradca (evakuirani v Bari). Drugi z desne je odbrzel tako hitro, da si nisem zapisala njegovega imena, je pa nekje z metliškega konca - če ga kdo prepozna, prosim sporočite, da mu pošljem fotografijo.

O velikokrat omenjeni, dejansko pa slabo poznani spomladanski evakuaciji 1945 imam zbranega že kar veliko arhivskega gradiva in pričevanj, upam, da jih uspem publicirati prihodnje leto.

Na arhivski fotografiji je spredaj velika družina Švajger iz Črnomlja, pred vkrcanjem na dakoto, 26. marca 1945.

(Vranov let se imenuje evakuacija rešenih zavezniških vojakov in ne evakuacija civilistov - to dodatno pojasnjujem, ker bi lahko prišlo do nesporazuma. Vranov let je dobro dokumentirana akcija, več o njej lahko npr. preberete TUKAJ. Je pa jesenska slovesnost v počastitev Vranovega leta tudi priložnost za ohranjanje spomina na evakuacije ranjencev in civilistov, ki so potekale med letoma 1944 in 1945).

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj