Na vsebino

Najboljša kiparka je iz Vojvodine

7. in 8. aprila 2022 je v Kulturnem domu Črnomelj in njegovi okolici potekala 15. Mednarodna kiparska kolonija mladih Črnomelj 2022, ki jo je pripravil ZIK Črnomelj. Ustvarjalo je 33 mladih Iz Slovenije, Hrvaške, Srbije ter Bosne in Hercegovine v delavnicah Siporeks, Keramika, Montažna plastika in Instalacija.

Tema ustvarjanja je bila Začeti na novo, začeti po zeleno in se je navezovala na čas, ki prihaja po epidemiji in krizi, ko bomo primorani začeti na novo in se vse več vračati nazaj k naravi.

Likovna dela je ocenjevala tričlanska strokovna komisija: 1. Paola Korošec (akademska kiparka), 2. Tejka Pezdirc (akademska kiparka), 3. Robert Lozar (akademski slikar).

Najboljši kiparji Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj 2022:

- Instalacija: Kaja Rogina iz Bistrice ob Sotli in Bojan Muc iz Metlike, ki sta skupaj ustvarila delo z naslovom Izolacija;

- Keramika: Lucija Kostelec iz Metlike z delom Eno jabolko na dan

- Montažna plastika: Sofija Rošulj iz Čente v Srbiji z delom Život iznova

- Siporeks: Neža Nanut z Marezig z delom Venerin konj.

Dobitnica posebne nagrade – vlivanje v bron, ki ga podarja podjetje Livartis d.o.o. je postala Neža Nanut.

Skupna zmagovalka kolonije je postala Sofija Rošulj. Za nagrado je dobila zmagovalno preslico, simbol kolonije in se bo za nagrado med 19. in 21. 4. 2022 udeležila Mednarodne kolonije mladih v Ernestinovem v Slavoniji s katero črnomaljska kolonija strokovno sodeluje.

V sklopu kolonije je ZIK Črnomelj pripravili dva spremljevalna dogodka:

- V četrtek, 7. 4., ob 19.00 na parkirišču pred gradom): Prižig velikonočnih lampijonov, ki jih je ustvarilo 11 belokranjskih likovnih umetnikov; Lampijoni bodo center mesta krasili do prvomajskih praznikov.

- v četrtek, 7. 4. ob 20.30 v Kulturnem domu Črnomelj: Beštice vseh sort – odprtje razstave keramike Vasje in Tine Nanut; Razstava bo prav tako na ogled do prvomajskih praznikov

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj