Na vsebino

Namenu predali novo kanalizacijo v Ulici pod gozdom

Črnomaljski župan Andrej Kavšek in najstarejša prebivalka Ulice pod gozdom Cvetka Planinc, sta danes tudi uradno namenu predala novozgrajeno kanalizacijo v tej črnomaljski ulici. Nekaj manj kot 404 tisoč evrov vredna naložba zajema izgradnjo 720 metrov fekalne kanalizacije s 35 jaški, asfaltiranje celotne širine poškodovanih cest površine 2.050 kvadratnim metrov ter javne razsvetljave in zamenjavo salonitnih vodovodov.

Naložba je del projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe - Občina Črnomelj - Kanalizacija Črnomelj 2. del, ki ga sofinancirata država in Evropska unija iz Kohezijskega sklada.

»Pri investicijah v infrastrukturo, še posebej tam, ko je že nekaj starejšega narejeno vedno obstaja možnost in potreba po dodatnih nepredvidenih delih. Izgradnja kanalizacije na zahtevnem terenu je vedno proces, v katerem je težko zadovoljiti želje vsakega posameznika, ker obstaja projekt in gradbeno dovoljenje za točno določene posege, zelo ozko namensko sofinanciranje države, na vseh nas pa je, da gremo en drugemu nasproti, kolikor je v naših zmožnostih. Mislim, da se je tudi tukaj to pokazalo kot način, ki kljub vsemu daje dobre rezultate,« je ob tem povedal Kavšek in izpostavil, da je bilo potrebnega veliko sodelovanja tudi s strani prebivalcev omenjene ulice.

V imenu prebivalcev se je občini in izvajalcem del zahvalil Peter Dichlberger.

Izgradnjo kanalizacije so izvajala podjetja TGH, CGP in VGP, Komunala Črnomelj je pred asfaltiranjem zamenjala cevi salonitnih vodovodov, podjetje EVI pa je poskrbelo za javno razsvetljavo.

Za pester kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Mirana Jarca Črnomelj Peter Kmetič, Gregor Kmetič, Špela Škof, Leon Spreizer in Anže Simčič, za scenarij in vodenje prireditve pa območna izpostava JSKD Črnomelj.

Dograditev kanalizacijskega omrežja v Črnomlju

V okviru projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Kolpe - Občina Črnomelj - Kanalizacija Črnomelj 2. del se na 11 delih mesta Črnomelj dograjuje kanalizacijsko omrežje. Tako bo dograjen kanalizacijski sistem v občini Črnomelj, s čimer se bo stopnja priključenosti na javno kanalizacijsko omrežje z 88,70 povečala na 98 odstotkov. Z naložbo bo po posameznih ulicah zgrajenih skoraj šest kilometrov kanalizacije in osem črpališč. Po končanem projektu bo na novo priključenih več kot 200 objektov in več kot 600 prebivalcev. Območja urejanja so: Ulica na bregu, del območja Majer, Pod mestnim jedrom, Pod gozdom, Nova Loka, Čopova in Marentičeva ulica, Območje ZN Drage II, Ločka cesta, Grajska cesta, Semiška ulica in Ulica Marjana Kozine.

Vrednost celotnega projekta je ocenjena na 2.953.616 evrov, od tega je občina od Kohezijskega sklada po sklepu Ministrstva za okolje in prostor pridobila 1.584.169,65 evrov, iz državnega proračuna pa 279.559,35 evrov. V občinskem proračunu je za projekt zagotovljenih 1.089.887 evrov. Vrednost gradbene pogodbe z izvajalcem del TGH (partnerja sta še CGP in VGP iz Novega mesta) znaša 2.619.459,05 evrov brez DDV, za nadzor, ki ga izvaja podjetje Štraf iz Hajdine pa 75.640 evrov z DDV, so še sporočili s črnomaljske občine.


Vir: Občina Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj