Na vsebino

Naravoslovni dan na Jelševniku – Črni močeril

Dijaki 1. letnika gimnazije so imeli v četrtek naravoslovni dan na Jelševniku z naslovom Črni močeril. V okviru naravoslovnega dne so sprva spoznali geografske značilnosti območja, kjer črni močeril živi in potencialne nevarnosti, ki ogrožajo njegov obstoj. To sta jima predstavili mladi raziskovalki Manca in Špela, ki sta za svojo raziskovalno nalogo z naslovom Pomagajmo preživeti črnemu močerilu prejeli zlato priznanje.

Po predstavitvi v razredu je sledil odhod proti Jelševniku. Tam in po zaključku nazaj do šole smo se odpravili peš.

Na Jelševniku so dijaki spoznali Info center o črnem močerilu, ki je postavljen na Izletniški kmetiji Zupančič. Skupaj s predstavnico Zavoda Republike Slovenije za varovanje narave Nino Jankovič so se sprehodili tudi po učni poti in bolj temeljito spoznali ožje območje življenjskega prostora črnega močerila.

Dijaki so imeli nato biološko delavnico, v okviru katere so na terenu vzorčili živalske vrste, ki prebivajo v potoku Jelševniščica, v izviru katerega živi črni močeril. S pomočjo povečevalnih stekel, mikroskopa in ključa za določanje živalskih vrst so ugotavljali katere vrste prebivajo v potoku in ker so določene živalske vrste bioindikatorji onesnaženosti vode, lahko na podlagi prisotnosti le-teh sklepamo o čistosti vode.

Po biološki je sledila še kemijska delavnica, na kateri so dijaki merili temperaturo in pH vode v potoku, s pomočjo hitrih testov za analizo vode pa so določali vsebnost različnih onesnaževal: raztopljenega kisika, nitratnih, nitritnih, fosfatnih in amonijevih ionov.

Na podlagi dobljenih rezultatov iz biološke in kemijske delavnice so ugotovili, da je voda čista, kar se tiče kemijskih onesnaževal, presenetile pa so jih prisotnosti nekaterih živali, ki kažejo na manjšo onesnaženost vode.

Več o tem, kako so se imeli pa lahko vidite na priloženih fotografijah.

Vir: Srednja šola Črnomelj
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj