Na vsebino

Nasilna ravnanja in vandalizem v Črnomlju

V prvem polletju letošnjega leta smo v uredništvo spletnega portala Radio Odeon od občanov prejeli kar nekaj vprašanj glede vandalizma in nasilnega obnašanja v Črnomlju. O tem smo obvestili Policijsko postajo Črnomelj in Kabinet župana, skupaj smo se dobili tudi na sestanku, kjer smo spregovorili o omenjenih težavah.

Takratni komandir PP Črnomelj Boris Korasa je dejal, da je težava predvsem v tem, da občani takšnih dejanj ne prijavljajo, zato policisti ne morejo ukrepati, ravno tako pa primeri niso zabeleženi v policijski statistiki in na podlagi le-te niso potrebni dodatni ukrepi.

Poročilo o nasilnih ravnanjih in vandalizmu v našem mestu sta pripravila Jožef Vrščaj, pomočnik komandirja – policijski inšpektor specialist II in Mitja Frankovič, komadir – policijski inšpektor specialist I:

»Policisti Policijske postaje Črnomelj smo v letu 2020 obravnavali štiri kršitve javnega reda in miru, kjer so se štiri mladoletni kršitelji na javnem kraju vedli nasilno in drzno in s tem kršili določila Zakona o varstvu javnega reda in miru. Prav tako smo obravnavali eno kaznivo dejanje s področja javnega reda in miru, ki ga je bil osumljen mladoletni storilec.

V letošnjem letu do 29.6. 2021 smo na področju Policijske postaje Črnomelj obravnavali štiri kršitve javnega reda in miru, kjer se je pet mladoletnih kršiteljev na javnem kraju vedlo nasilno in drzno in s tem kršilo določila Zakona o varstvu javnega reda in miru. Prav tako smo obravnavali eno kaznivo dejanje s področja spolne nedotakljivosti, ki ga je bil osumljen mladoletni storilec.

Policijska postaja Črnomelj skrbi za preventivne aktivnosti v smislu preprečevanja kršitev javnega reda in miru oz. vandalizma s prisotnostjo policije na krajih, kjer je mogoče pričakovati kršitve ali vandalizem tako mladoletnih kot polnoletnih storilcev. Prav tako sodelujemo s šolami in vrtci, kjer otroke oz. mladoletnike opozarjamo, da morajo imeti ničelno toleranco do nasilnih dejanj in je potrebno o vsakem nasilju obvestiti starše, učitelje ali policijo, saj le tako lahko prekinemo nasilna ravnanja in se povzročitelja nasilja ustrezno obravnava. Glede na izvedene aktivnosti in zaznane kršitve ocenjujemo, da je stanje varnosti na območju Policijske postaje zadovoljivo, vendar se trudimo stanje izboljšati s preventivnimi in represivnimi ukrepi.«

Z vsebino policijskega poročila je seznanjen tudi župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek, ki občane poziva:

»Spoštovane občanke in občani,

varnost je ena izmed prioritet občine Črnomelj, h kateri lahko tudi sami prispevamo svoj del. Policijska postaja Črnomelj je v preteklem letu obravnavala več kršitev javnega reda in miru. V vseh primerih je šlo za mladoletne osumljence, kar je še dodatno skrb vzbujajoče. Tovrstna dogajanja ostro obsojamo in si jih nikakor ne želimo. S policijo smo v nenehni komunikaciji in sodelujemo tudi pri preventivnih aktivnostih za preprečevanje tovrstnih dejanj. Ves čas si prizadevamo tudi za vzpostavitev dialoga in dobrega sodelovanje med različnimi prebivalci naše občine.

Kljub temu da občina neposredno nima pristojnosti za reševanje tovrstnih dogodkov, menimo, da lahko s tvornim sodelovanjem pristojnih institucij vplivamo tudi na preprečevanje takšnih incidentov.

Pozivam vas, da kakršnakoli sumljiva dejanja, vandalizem ali nasilna vedenja prijavljate policiji, saj bomo le tako zmanjšali število neprijetnih dogodkov, ki so v zadnjem času pogosti. Obvestilo Policiji lahko sporočite na številko 113 ali neposredno Policijski postaji Črnomelj na številko 07 356 66 00.

Verjamem, da si vsi želimo varen življenjski prostor za nas in naše otroke. Prepričan sem, da lahko z dialogom in opozarjanjem na nesprejemljiva dejanja znatno vplivamo na izboljšanje stanja na področju kršitev javnega reda in miru ter drugih neprimernih dejanj. Morda pa se bodo tudi na ta način kršitelji pričeli zavedati nesprejemljivosti njihovega početja.

Andrej Kavšek, župan«

Policistom in županu se zahvaljujemo za sodelovanje, vam pa posredujemo še eno telefonsko številko. Na prej omenjenem sestanku smo namreč ugotovili, da se mnogi občani bojijo prijaviti takšne in drugačne deviacije, saj se bojijo za svojo varnost, zato je tukaj še telefonska številka pri kateri vaša identiteta ostane anonimna: 080-1200.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj