Na vsebino

Naval na cepljenje tudi v belokranjskih cepilnih centrih

Čakajoči na hitro testiranje pred ZD Črnomelj.
Čakajoči na hitro testiranje pred ZD Črnomelj.

Z današnjim dnem v Sloveniji skoraj povsod velja pogoj PCT. Z novim odlokom želi vlada zajeziti četrti val epidemije covida-19 in upa, da bo pogoj PCT dovolj velika spodbuda, da se bo število cepljenih povzpelo. Podatki nakazujejo, da bi se to utegnilo zgoditi, saj se zanimanje za cepljenje proti covidu-19 vse od napovedi novih ukrepov vztrajno povečuje. Tudi v obeh belokranjskih cepilnih centrih v tem tednu zaznavajo izrazito povečano zanimanje za cepljenje.

Iz Zdravstvenega doma Črnomelj so nam odgovorili, da so v ponedeljek popoldan cepili 200 ljudi – običajno jih pride okoli 50, kar pomeni, da se je zanimanje znatno povečalo. Včeraj so izvajali množično cepljenje med 11. in 14. uro in v tem času cepili 139 oseb, kar je tudi trikrat več v primerjavi z dnevi pred napovedanim novim odlokom.

Cepljenje izvajajo tudi v obeh zdravstvenih postajah v Vinici in Semiču, prav tako se dogovarjajo z lokalnimi podjetji za cepljenje pri njih. »Trenutno nam je zmanjkalo cepiva Janssen, saj so cepljeni s tem cepivom zaščiteni takoj po cepljenju, zadostuje pa samo en odmerek. Na podlagi tega je tudi večje povpraševanje za to cepivo. Cepivo Janssen nam bodo dostavili jutri. Želimo si, da bi se večina prebivalcev odločila za cepljenje,« je zapisala Danica Milkovič, pomočnica direktorice za zdravstveno nego v ZD Črnomelj.

Tudi v Zdravstvenem domu Metlika od ponedeljka beležijo povečan interes za cepljenje. »Pred uvedbo novih ukrepov smo cepili v povprečju 20 oseb dnevno, od ponedeljka pa cepimo približno 60 oseb dnevno,« je sporočila direktorica ZD Metlika Duška Vukšinič in dodala, da se bodo s termini cepljenja prilagajali povpraševanju. Če bo potrebno, so pripravljeni organizirati tudi cepljenje na terenu. V Metliki sicer cepijo od ponedeljka do petka med 7:30 in 15. uro. Termini se po potrebi tudi podaljšujejo.

»Na zalogi imamo dovolj cepiva Pfizer in Astra Zeneca, cepiva Janssen pa z zadnjo dobavo nismo prejeli. Po podatkih NIJZ gre za zaplet pri dobavi, ki pa se rešuje,« je še zapisala Vukšiničeva.

V črnomaljski in semiški občini je po zadnjih podatkih NIJZ z vsemi potrebnimi odmerki cepljenih 40 odstotkov prebivalcev, na Metliškem pa je ta odstotek 43.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj