Na vsebino

Nestoplja vas

Nestoplja vas je gručasta vas južno od Semiča na ravninski površini s številnimi vrtačami. Belečnikov gozd stoji zahodno od naselja; sestavljajo ga predvsem kostanji in hrasti. Na jugu ležijo polja. Barje Močile leži zahodno od naselja v dolini proti vasi Brezje pri Vinjem Vrhu; v deževnih obdobjih se voda nabira v močvirju. Nestoplja Vas je bila leta 1414 v pisnih virih izpričana kot "ze Nepleins" (in kot Neppleinsgeschiess leta 1447). Ime izhaja iz *Ne(o)stǫpľa vьsь 'Neostǫpina vas', ki se nanaša na zgodnjega prebivalca vasi. V preteklosti je bilo nemško ime Nestopelsdorf.

Naselje je bilo v dokumentih, v Auerspergovem arhivu, navedeno leta 1462. Po Auerspergovi zemljiški knjigi iz leta 1501 je bilo sestavljeno iz štirih kmetij, dve pa sta bili zaradi napadov Turkov opuščeni. Plošča na steni hiše, požgane 8. avgusta 1942, je v spomin na tri partizane, ki so jih italijanske sile ubile 25. februarja 1942. Od konca oktobra 1944 do konca druge svetovne vojne je partizanski generalštab vzdrževal bunker z živili in usnjem v hiši na vasi.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj