Na vsebino

Nov Vranov let

Ljudje so pomagali popolnim tujcem in na nek način tvegali svoja življenja, kar je zelo aktualno če prenesemo vso stvar v današnji čas. V svetu še vedno divjajo vojne, ljudje zapuščajo svoje domove, svoje najdražje družinske člane, svoje ljubljene. Pot jih vodi tudi skozi Slovenijo. Mogoče je tudi med njimi kakšen Vran, ki bo nekoč napisal zgodbo, kako dobri in dobrosrčni ljudje živijo v Sloveniji«.
Iz govora mariborskega tekača Roberta Kerežija na današnji slovesnosti ob 75. obletnici osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov. Partizansko letališče Otok pri Metliki, 28. september 2019. Video posnetek pogovora z Roberom Kerežijem si boste v kratkem lahko ogledali.

Mariborski tekač Robert Kereži se je v torek podal na 286 kilometrov dolgo preizkušnjo Vranov let od Ožbalta do Otoka v Beli krajini. Prvi tek prijateljstva Vranov let je potekal ob 75. obletnici osvoboditve zavezniških vojnih ujetnikov v Ožbaltu iz nemškega ujetništva. Spomnil je na avgust leta 1944, ko je več kot sto zavezniških vojakov ob pomoči domačinov in partizanov pobegnilo iz okupiranega ujetništva nacistične vojske ter v štirinajstih dneh prehodilo pot s Pohorja do Bele krajine. Ralph Churches - Vran, eden rešenih Avstralcev, je po vojni spomine zapisal v knjigi Vranov let v svobodo, zaradi česar je njihova prehojena pot danes imenovana pot zavezništva oziroma Vranov let v svobodo.

O tej zgodbi so angleži posneli odličen film z naslovom: Beg pred Hitlerjem, ki ga RTV SLO ni predvajala, smo si ga pa lahko ogledali na ViaSatHistory.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj