Na vsebino

Nova zimska kapela na Preloki

Nova kapela, kjer bodo sv. maše predvsem ob delavnikih v mrzlih zimskih dneh, je umeščena v župnišče*.

Kapela je od zamisli do izvedbe – delo Preločana, zdaj župnika v Poljanski dolini Jožeta Pavlakoviča**. Zasnoval jo je zelo funkcionalno in vse elemente izdelal iz lesa.

Njeno središče je seveda oltarček s tabernakljem, ki nosi pomenljive krščanske simbole ribe, križa, Jezusovega srca in plamena. Jože si je zamislil in izdelal tudi daritveno mizo in 13 klopi ter svečnike.

Osrednja podoba kapele, ki dopolnjuje oltar, pa je delo slikarke, ki je prav tako domačinka, Ane M. Jerala. Slika nosi naslov "Marija kraljica družin" in njej je nova kapela na Preloki tudi posvečena. Kot posebna priprošnja k Mariji, da bi ti naši odmaknjeni, demografsko ogroženi kraji "stali inu obstali".

A. S. (6. 12. 2019)

* Župnišče na Preloki je bilo zgrajeno za časa župnika Gašperja Porente (na Preloki je bil od marca 1824 do avgusta 1855). Gradil ga je gradbeni mojster Ivan Hočevar. Prostor, kamor je zdaj umeščena kapela, že dolgo ni več služil svojemu prvotnemu namenu; nekoč so v njem stanovale farovške kuharice.

** Jože Pavlakovič je za svoj rojstni kraj storil že pred tem marsikaj. Delo njegovih mojstrskih rok in neizčrpnih idej sta npr. novi daritveni oltar in nadškofov prestol v preloški cerkvi, naredil pa je tudi maketo cerkve, ki jo je za Preloko načrtoval arhitekt Jože Plečnik. Jože med drugim tudi lepo skrbi za kapelo in križev pot, ki ju je v Jakovinih ustvaril njegov oče.

Vir: Preloka
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj