Na vsebino

Nove pridobitve že s pridom uporabljajo

Gasilska zveza (GZ) Črnomelj je v okviru prenavljanja izrabljene gasilske opreme pred dvema letoma s prostovoljnimi gasilskimi društvi Adlešiči, Črnomelj in Stari trg ob Kolpi podpisala pogodbe za dobavo novih gasilskih vozil z vso predpisano opremo. Pred tem je novo gasilsko vozilo zagotovila že prostovoljnim gasilcem v Dragatušu, kasneje so ga dobili tudi viniški gasilci. Za pet gasilskih tovornjakov so odšteli skupaj več kot milijon evrov. Denar so dobili iz proračuna Občine Črnomelj, iz državnega požarnega sklada in sredstev vračila sofinanciranja nabave gasilske zaščitne opreme uprave za zaščito in reševanje, razliko pa so gasilska društva pokrila sama.

Ker zadnji dve leti javnih prireditev zaradi epidemije koronavirusa ni bilo, so zdaj na vrsto prišli tudi svečani prevzemi omenjenih vozil. Tako so včeraj v uporabo slovesno predali še zadnji dve vozili v Adlešičih in Starem trgu ob Kolpi.

Novo gasilsko vozilo s cisterno z vgrajenim rezervoarjem za vodo, gasilskotehnično opremo ter napravo za hiter napad je v Adlešiče prispelo v začetku lanskega leta. Poleg gasilskega tovornjaka GVC-16/25 v vrednosti slabih 240 tisoč evrov, so adlešiški gasilci v uporabo prejeli tudi prenovljeno večnamensko gasilsko vozilo VGV z reševalnim čolnom, ki ga je GZ Črnomelj prejela od Uprave za zaščito in reševanje. Vozili gasilci že s pridom uporabljajo na intervencijah, izkazali sta se tudi ob nedavnem obsežnem požaru na goriškem Krasu. V PGD Adlešiči, ki bo čez dve leti praznovalo okroglih 90 let delovanja, so poleg tega lani nabavili tudi nove zaščitne obleke za 23 operativnih gasilcev.

Zbrane so na slovesnosti nagovorili predsednik PGD Adlešiči Miha Vardijan, predsednik sveta Krajevne skupnosti Adlešiči Peter Veselič, poveljnik GZ Črnomelj Jože Vrščaj, črnomaljski župan Andrej Kavšek ter član poveljstva Gasilske zveze Slovenije (GZS) in regijski poveljnik Boštjan Majerle.

Zaslužnim članom PGD Adlešiči so ob tej priložnosti podelili tudi priznanja GZ Črnomelj. Slednja so prejeli Irena Milič, Marko Sedlar, Miha Vardijan, Emir Dedić in Vida Novak. Odlikovanje GZS pa je za aktivno delo v društvu prejel Niko Milič.

Za kulturni program so poskrbeli mladi harmonikar Žiga Miketič in tamburaši KUD Božo Račič Adlešiči, druženje pa so v Adlešičih nadaljevali pozno v noč na tradicionalni gasilski veselici.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj