Na vsebino

Novo slovensko turistično strategijo bo pisal tudi Belokranjec

Odločitev o izbiri pisca strategije trajnostnega razvoja slovenskega turizma 2022-2028 je z današnjim dnem postala pravnomočna, potem ko nihče od neizbranih ponudnikov ni vložil zahteve za revizijo postopka javnega naročila. Gospodarsko ministrstvo je sicer že pred dnevi objavilo, da bo predlog pripravilo avstrijsko podjetje PKF tourismexperts.

V dvanajstčlanski avstrijski ekipi je kar deset Slovencev, vsak od njih je strokovnjak na svojem področju. Med izbrano družbo je tudi Črnomaljec Peter Črnič, nekdanji direktor RIC Bela krajina, sedaj pa prokurist v turistični agenciji Bravina Experience. Poleg Črniča bodo strategijo pisali še Christopher Hinteregger, Gernot Memmer, Janko Humar, Slavka Zupan, Tina Hedi Zakonjšek, Peter Vesenjak, Miša Novak, Jernej Zajec, Ivana Galič, Jana Apih in Tomislav Čeh.

Po mnenju gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, je dvanajstčlanska ekipa daleč najboljša izbira za pripravo turističnih smernic za obdobje 2022 – 2028. Pisci morajo delo opraviti v petih mesecih, od dneva objave javnega naročila do pravnomočne izbire izvajalca pa je minilo šest mesecev in pol.

Nova strategija bo nadaljevanje Strategije trajnostne rasti slovenskega turizma 2017 – 2021. »Pri evalvaciji slednje smo ugotovili, da smo realizirali 55 odstokov zastavljenih ukrepov, kljub dejstvu, da smo jo lahko uresničevali zgolj dve leti. Sprejeta je bila namreč konec leta 2017, aktivni leti sta bili 2018 in 2019, v letu 2020 in 2021 pa se je slovenski turizem soočal z bistveno hujšimi težavami kot je ne realizacija ukrepov strategije. Poenoteni smo, da je vizija, ki smo si jo zastavili prava. Izjemno uspešna je razdelitev na makro destinacije in vodilne destinacije, ki smo jim vsebinsko in finančno podporo nudili ves čas. V teh letih smo naredili pomembne korake na področju trajnosti in razvoja nosilnih turističnih produktov,« so zapisali na ministrstvu za gospodarstvo.

Vir: MGRT
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj