Na vsebino

Obnovljena cesta v Gradacu uradno odprta

V petek so ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek, v.d. direktorica Direkcije RS za infrastrukturo Monika Pintar Mesarič in župan Občine Metlika Darko Zevnik slavnostno predali namenu novo cestno infrastrukturo skozi naselje Gradac.

Investitor investicije je bila Direkcija RS za infrastrukturo, Občina Metlika pa je nastopala kot sofinancer. Projektno dokumentacijo je izdelalo podjetje TRASA d.o.o., izvajalec gradbenih del je bilo podjetje CGP d.d., konzultantske storitve je izvajalo podjetje DRI upravljanje investicij d.o.o., gradbeni nadzor pa podjetje Proctor d.o.o.. Gradnja je potekala od oktobra 2017 do aprila 2019.

Izvedena je sledeča prometna infrastruktura skozi naselje Gradac:

  • rekonstrukcija državne ceste R1-218/1212 Podzemelj-Črnomelj v dolžini 1761 m,
  • novogradnja pločnikov dolžine 1636 m,
  • novogradnja kolesarske steze dolžine 609 m,
  • novozgrajena cestna razsvetljava v celotni dolžini ceste,
  • podporni zid ob Lahinji dolžine 148 m,
  • 2 avtobusna postajališča (eno izven vozišča in eno na vozišču).

Vrednost pogodb za gradnjo je znašala 1.993.000,00 EUR, od tega je Občina Metlika zagotovila 410.000,00 EUR (21%), razliko 1.584.000,00 EUR (79%) pa Direkcija RS za infrastrukturo.

Investiciji sta se pridružila tudi upravljavca telekomunikacijskega in elektroenergetskega omrežja, to je Telekom Slovenije d.d. s položitvijo TK kanalizacije za optično omrežje in Elektro Ljubljana d.d. z delno prestavitvijo elektroenergetskih vodov iz zračne v zemeljsko izvedbo.

Z investicijo smo zagotovili prometno varnost vseh udeležencev v prometu, v prvi vrsti pešcev in kolesarjev, prispevali k razvoju trajnostne mobilnosti, k zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja in izboljšanju vidljivosti v nočnem času, k zmanjšanju emisij hrupa in izboljšanju kakovosti zraka ter nenazadnje k celostni ureditvi naselja ob državni cesti.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj