Na vsebino

Obvestilo - pitna voda v Poljanski dolini

Včeraj zvečer so na območju naselij Stari trg ob Kolpi, Zagozdac, Gorenja Podogora, Dolenja Podogora, Kovača vas, Deskova vas, Močile, Prelesje, Kot ob Kolpi, Sodevci, Dečina, Gorenji Radenci, Srednji Radenci in Dolenji Radenci v občini Črnomelj, zaradi možnega onesnaženja vodovodnega sistema, gasilci pričeli z delitvijo pitne vode in prevozi vode za živino.

Uporaba pitne vode je, s strani Javnega podjetja Hydrovod d.o.o. Kočevje, odsvetovana za vse uporabnike naselij, katera so oskrbovana z vodo iz vodovodnih sistemov Bilpa, Vrh – Krkovo, Spodnji Log, Brezovica – Vimolj, Laze pri Predgradu, Knežja Lipa, Predgrad – Dol, Koprivnik, Kostel – Kaptol – Delač in Žaga. Po mnenju Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Agencije za okolje RS obstaja verjetnost povezave oziroma možnost zatekanja onesnaževal iz tovarne Melamin d.d. Kočevje prek reke Rinže ali Bilpe v vire pitne vode. Nacionalni inštitut za javno zdravje na teh vodovodnih sistemih odsvetuje uporabo vode za pitje, pripravo hrane in izvajanje osebne higiene.

Štab Civilne zaščite občine Črnomelj in poveljstvo Gasilske Zveze Črnomelj sta skupaj z ostalimi službami prevzela koordinacijo in aktivnosti zagotavljanja oskrbe z vodo na območju Poljanske doline v občini Črnomelj. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

In kako bo z vodo danes?

Pitna voda v plastenkah se dobi v PGD Stari trg ob Kolpi in PGD Radenci. Na obeh lokacijah je dostopna tudi voda iz gasilskih cistern.

Predvidoma od 10. ure bo vodo v plastenkah moč dobiti tudi v PGD Prelesje.

Tekom današnjega dneva bodo po vaseh postavljene PVC cisterne s pitno vodo.

Zaradi racionalne uporabe je poraba vode omejena na 20 litrov po osebi.

Vir: ReCO Novo mesto
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj