Na vsebino

Obvestilo za javnost - zatiranje ambrozije

Vloga kmetijstva ni več izključno pridelava hrane, ampak je njegova vloga večnamenska. Kmetijstvo s svojimi dejavnostmi neposredno ohranja značilno kulturno krajino in s tem omogoča kakovosten prostor za življenje. Ohranjanje kmetijske dejavnosti (kljub njeni ekonomski nekonkurenčnosti) tako ostaja nacionalni interes in interes lokalne skupnosti pri uspešnem prostorskem načrtovanju z namenom optimalnega izkoriščanja prostora in zagotavljanja kakovostnega življenjskega prostora. Pomen kmetijstva in obdelanih ter vzdrževanih površin se zazna ob invazijah tudi škodljive in zdravju nevarne rastline AMBROZIJE-Ambrosia artemisiofolia. Občina Metlika že več let izvaja mulčenje in čiščenje obcestnih in javnih površin na območju posamezne KS. Zavoljo rednega izvajanja tega ukrepa je bistveno manj zapuščenih obcestnih površin za to invazivno rastlino. Letos opažamo razmah ambrozije na kmetijskih površinah, ki so v zasebni lasti. Zato pozivamo občane, naj pričnejo z zatiranjem ambrozije na svojih površinah.

Obvezno zatiranje ambrozije tako na zasebnih kot javnih površinah predpisujeta Zakon o zdravstvenem varstvu rastlin in državna uredba o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia. Zatiranje je obvezno od leta 2010.

Na podlagi uredbe mora imetnik zemljišča, na katerem raste ambrozija, odstraniti škodljive rastline s koreninami vred ali odstraniti njihov nadzemni del na način, da se škodljiva rastlina v tej rastni dobi ne obraste več ter opraviti nadaljnja redna opazovanja zemljišč v rastni dobi do konca septembra. Priporočena je tudi redna košnja.

Ambrosia artemisiifolia

Domovina: Severna Amerika.

Opis: Ambrozija je enoletna, od 5 cm do več kot 2 m visoka in razrasla rastlina. Listi so premenjalno razvrščeni, dvakrat pernato deljeni, pecelj je porasel z redkimi, dolgimi štrlečimi laski. Moška socvetja so viseči koški v dolgem pokončnem klasu na vrhu poganjkov, ženska socvetja pa se razvijejo v zalistjih. Plod je orešek, ki se razvije iz celotnega ženskega koška.

Čas cvetenja: julij–oktober.
Zrelost semen: od avgusta (septembra) naprej.

Razmnoževanje: Pelinolistna žvrklja se razmnožuje s semeni, ki dozorijo na rastlini, pozno jeseni pa popadajo na tla v bližini materinske rastline, kjer prezimijo.

Rastišča: Suha ruderalna mesta, cestni robovi, bližina ptičjih krmilnic, tudi njive.

Odstranjevanje: Najučinkovitejša metoda je ročno puljenje rastlin. Košnja je učinkovita le, če jo redno ponavljamo, saj se rastline lahko obrastejo. Učinkovito je tudi kemično zatiranje s herbicidi. Herbicide lahko uporabljajo le osebe z vsemi potrebnimi potrdili in dovoljenji na način, ki ne škodi ljudem in okolju!

Kam z odstranjenimi rastlinami: Če rastline odstranimo pred cvetenjem (slika 1), jih lahko posušimo in kompostiramo. Cvetoče in plodeče rastline je treba oddati v sežig.

Opozorilo: Pelod pelinolistne žvrklje je alergen. Nekaterim stik z rastlino povzroča draženje kože, zato je pri odstranjevanju smiselno uporabiti rokavice. V skladu z Odredbo o ukrepih za zatiranje škodljivih rastlin iz rodu Ambrosia (Ur. l. RS, št. 63/10) morajo prebivalci Slovenije s svojih zemljišč odstraniti pelinolistno žvrkljo ter s tem preprečiti njeno cvetenje in plodenje.

Priporočila za zatiranje najdete na povezavi TUKAJ.

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj