Na vsebino

Ocenjevanje vin za 40. Vinsko vigred v Beli krajini in Vinska vigred malo drugače

V soboto dopoldne je v Baru Liber potekalo ocenjevanje vin za 40. Vinsko vigred v Beli krajini. Organiziralo ga je Društvo vinogradnikov Metlika in je zajemalo ocenjevanje vzorcev vin pridelovalcev iz celotne Bele krajine in sosednje Hrvaške. Glede letošnjega ocenjevanja vin in 40. Vinske vigredi v Beli krajini smo se pogovarjali z Andrejem Bajukom, vodjo letošnjega ocenjevanja, ki je zaposlen kot vodja enološkega laboratorija KGZS Zavod Novo mesto in Andrejem Škofom, predsednikom Društva vinogradnikov Metlika.

Po besedah Andreja Bajuka so letos prejeli v ocenjevanje kar 60 odstokov več vzorcev kot lani - natančneje 239 vzorcev. To nakazuje, da je med vinarji navsezadnje še vedno prisotna želja po tekmovalnosti in višanju kakovosti. K višji kakovosti belokranjskih vin je skozi leta zagotovo prispevalo tudi ocenjevanje vin za Vinsko vigred. Dobrih 10 % vzorcev na letošnjem ocenjevanju je prišlo iz sosednje Hrvaške, tako da lahko rečemo, da gre mednarodno ocenjevanje.

Poudarek na ocenjevanju vin za Vinsko vigred je na metliški črnini in belokranjcu, ki sta prvi slovenski vini, ki sta dobili oznako PTP – priznano tradicionalno poimenovanje. Vsako leto v kategoriji metliške črnine in belokranjca izberemo prvaka. Letos je najboljšega belokranjca in metliško črnino pridelala KZ Metlika, kar po Andrejevem mnenju ni naključje, ampak le dokaz, da so pri predelavi vin zares odlični.

Letos so iz ocenjevanja izločili okoli 5 odstokov vzorcev, kar je relativno malo glede na lanskoletni težaven letnik. Glede na težavnost letnika so vina prejela zelo dobre ocene, kar dokazuje, da je Bela krajina področje z mojstri, ki znajo pridelati zares odlična vina.

Tudi predsednik Društva vinogradnikov Metlika, Andrej Škof, je izrazil zadovoljstvo nad številčnostjo zbranih vzorcev za letošnje ocenjevanje vin. Glede na predhodna leta so letos kar zadovoljni, saj so uspeli pridobiti kar 239 vzorcev vin, od tega 26 vzorcev vin s Hrvaške. Na letošnji 40. Vinski vigredi v Beli krajini, ki bo 20. in 21. maja, bodo podelili diplome za ocenjena vina in šampionske nazive za pet različnih sort vin – najboljšega belokranjca PTP, najboljšo metliško črnino PTP, najboljše ocenjeno suho vino letnika 21, šampiona z absolutno najvišjo oceno in šampiona tujih vin.

V prihajajočih dneh bomo dobili tudi kraljico metliške črnine, ki bo prav tako kronana na Vinski vigredi. Škof pojasni, da bo novost letošnje Vinske vigredi, da bo pod istim šotorom in na enem mestu združenih 15 vinarjev, zato je letos idealna priložnost za obisk Vinske vigredi. Do sedaj so na vseh Vinskih vigredih imeli vinarji svoj šank oz. predstavitveni prostor, vse skupaj pa je bilo na prireditvi prisotnih 5-6 vinarjev. Letos so uspeli v društvu vinogradnikov apelirati na vinarje, da so se odzvali v rahlo drugačnem stilu, tako da bo »vinski del« letošnje Vinske vigredi potekal po principu festivalskega tipa. Vinarji se bodo tako predstavljali vsak za svojo mizo, v skupnem šotoru, kjer bo moč dobiti kozarec na kavcijo in vina plačevati z boni. Prednost nove forme predstavitve vinarjev bo predvsem v večji in bolj pestri izbiri vin belokranjskih vinarjev. Na prireditvi pa se bodo imeli možnost predstaviti tudi novi, mladi vinarji, kar jim je še posebej v ponos, saj ima Bela krajina več vinarjev, ki zmorejo skupaj pridelati odlična belokranjska vina.

Šampiona metliških črnin PTP in belokranjca PTP so donegovali v Vinski kleti Kmetijske zadruge Metlika. Z nazivom šampion vin tekočega letnika se ponaša Vinska klet Prus s Krmačine pri Metliki, kjer so donegovali tudi šampiona predikatnih in posebnih vin. Šampiona tujih vin pa je pridelal Alen Pečaver iz Ozlja na Hrvaškem. Rezultate ocenjevanja najdete na povezavi TUKAJ.

Po končanem ocenjevanju vin je strokovna komisija v sestavi predsednika Društva vinogradnikov Metlika, vodje ocenjevanja in ostalih članov ter župana in podžupanje Občine Metlika obiskala vseh pet trenutnih aktualnih šampionov, da preveri, če je ocenjeno vino dejansko v njihovih kleteh.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj