Na vsebino

Oder je čudež, je terapija

"Bil je marsikaj: na filmu slikar, morilec, ljubimec; na odru motor revivala sedemdesetih s skupino U'redu ... Potem je bil arhetip belokranjskega zelenega Jurija, sexy boy v leopardjih hlačkah, poigraval se je s predsodki in prepeval Magnifico je peder ali se spraševal Kdo je čefur?, z vsakim komadom je pritisnil na nevralgično točko v družbi … Plošča Export-Import leta 2003 je bila največji met, mednarodni preboj. Hir aj kam je postal velik hit. Bil je drugi iz nekdanje Jugoslavije, ki je podpisal pogodbo z multinacionalko. Prvi je bil Bregović z Universalom, drugi je bil Robert Pešut s Sonyjem. Pred dvema letoma je postal Charlatan De Balkan, dobil je svoj dvodelni dokumentarec TVS Charlatan Magnifique Maje Pavlin; in da ne pozabimo velikega meta s filmsko glasbo za uspešnici Montevideo, 1. in 2. del – in eno najbolj uspešnih serij Sence nad Balkanom, zaradi katere je postal eden bolj vročih izvajalcev v Srbiji; zdaj je zunaj že druga sezona.

Na radijske valove je priletel novi singel Pegica, nekaj svežega, romantičnega, smešnega, letos, na božični dan, pa kaže, da bo že tretjič zapored napolnil dvorano Stožice.

Vesna Milek ga je obiskala v njegovem studiu v Domu svobode v Tivoliju. Pogovarjala sta se o prvi ljubezni, o glasbi, o spodnji čakri, o tem, kako vedno ujame duh časa, kako Srbi težko verjamejo, da je ponarodelo pesem Pukni zoro napisal kantavtor s pirom v roki iz Šiške."

Delček iz Carpe Diem:
"Letos se je zavedel, da že zadnjih petnajst let, odkar ima tradicionalni koncert prav na Božič, ni pomislil, da bi ta božič nekako posvetil, se mu nekako poklonil. Čaščenju novega življenja, zimskemu solsticiju, te stvari. Zato bo letos vse v znamenju božiča. Prava božična zgodba. Smrekice, jaslice, sveti duh, vse bo, tako kot mora biti.
Božična zgodba? Spet parodija? - Nikakor ne. Videti je resno užaljen. Hotel sem reči, da že toliko let delam koncert na božični dan, da sem si ga iskreno želel posvetiti.
Zazrem se v azurno moder plastičen kipec Device Marije na polici. Dobil ga je od prijateljice, ki mu ga je prinesla iz Poljske, v njem je posvečena voda, pove. Tak fini hecen kič, všeč mu je.
Tam bodo prav Sestre imele posebno nalogo, nenadoma reče. Že zagledam Sestro Marlenno (Tomaža Miheliča) v vlogi Device Marije in novo provokacijo na obzorju. Nobene provokacije ni, pravi mirno. Sestre bodo v vlogi treh kraljev, treh modrecev iz vzhoda, to se mi zdi primerno. Kdo bo torej Devica Marija?
- Jaz, reče mirno. Jaz bom oče in sin in sveti duh, kot se spodobi. Če bomo začutili, da nam manjka Jožef, bom tudi on. Vse to bomo zapakirali v disko, nič konceptualnega, nič temačnega. Pregnali bomo temo, posvetila bo luč."

25. december bo tudi v 2019 rezerviran za Magnifica in balkan-disko-šlager uspešnice. Letošnji koncert bo poskrbel za duhovno rast, boljši jutri in odpiranje čaker. Obeta pa se tudi nekaj novega, ker je čas, da zraste naslednik albuma Charlatan de Balkan. Še je nekaj vstopnic na povezavi TUKAJ.

Vir: Delo
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj