Na vsebino

Odgovor Civilni iniciativi proti migrantskemu centru v Metliki

Spoštovane občanke in občani,

v zadnjem tednu je slišati veliko o nameri za postavitev begunskega centra v Metliki. Zaradi tega vam v nadaljevanju podajam odgovor, ki smo ga pripravili Civilni iniciativi proti migrantskemu centru, kakor tudi njihov dopis v prilogi:

Spoštovani predstavniki Civilne iniciative proti migrantskem centru v Metliki,

postavili ste mi vprašanje, na katerega vam zlahka odgovorim: ne želim si postavitve kakršnega koli begunskega centra v Občini Metlika oziroma na celotnem ozemlju Bele krajine.

Moji motivi za takšen odgovor pa so povsem različni od vaših stališč, s katerimi ste me seznanili v dopisu z dne 14.08.2018. Ne nameravam se spuščat v dialog o migrantih in njihovih razlogih, zakaj so pripravljeni potovati več tisoč kilometrov in iskati boljše življenje. Belokranjci smo bili v vlogi migrantov v zgodovini že prevečkrat, da bi jim lahko sodili.

Celotna zgodba o begunskih centrih je nastala zaradi Urada za begunce, ki je v skladu s Kontingentnim načrtom objavil razpise za nabavo materiala in podizvajalcev za primer vnovičnega vala beguncev, kot smo mu bili priča pred dvema letoma. Dve leti nazaj Slovenija ni bila pripravljena, breme so prevzele humanitarne organizacije in tudi občine. Kljub temu pa je Slovenija takrat uspela zadevo obvladati in predvsem zaščititi svoje državljane. Danes smo na podoben scenarij bolje pripravljeni, žal pa Bela krajina kot obmejno območje nosi veliko breme teh ukrepov in tukaj se strinjam z vami, da so ukrepi nesorazmerni s tem, kar dobimo od države.

Zgodba o centrih je bila objavljena samo v medijih, kot so Nova 24 in Moja Dolenjska, povprašali so me tudi o mojem mnenju, vendar ga potem niso objavili - predvidevam da zato, ker ni bilo v skladu z njihovo uredniško politiko.

Poudarjam pa, da občine Metlika (po poizvedovanju velja enako za Črnomelj in Semič) s strani Urada za Begunce ali katerega koli ministrstva ni nihče kontaktiral.

Edini kontakt z državo na temo beguncev smo imeli dve leti nazaj. Takrat smo odgovorili, da primernih lokacij nimamo. Omenjeno je bilo zemljišče v Mestnem logu, ki je v lasti meščanske skupnosti. Zemljišče je neprimerno, ker se nahaja na poplavnem območju, zemljiško knjižno pa ima zemljišče 69 lastnikov, od katerih je velika večina mrtvih in je pred razpolaganjem s tem zemljiščem potrebno speljati zapuščinske razprave.

Neresnične so tudi zgodbe o zemljišču Kmetijske zadruge Metlika v Logu.

Še večji argument proti pa je nedostopnost omenjene lokacije, saj si ne predstavljam centra, ki bo v prometnih konicah blokiran s kilometrskimi kolonami, katerim smo priča sedaj.

Zaradi navedenega in tudi zaradi geografske lege (obdana z Gorjanci in Kolpo) menim, da Bela krajina ni primerna za postavitev begunskega centra. To stališče sem pripravljen zagovarjati tudi v Ljubljani, ne nameravam pa se udeleževati javnih shodov in sodelovati pri kakršnem koli spodbujanju nestrpnosti in sovražnega govora, kar tudi najstrožje obsojam.

Begunci oziroma migranti so realnost, v danem trenutku policija zadeve obvladuje in ni razloga za stopnjevanje ukrepov. Bomo pa s strani občine zadeve spremljali in v primeru sprememb tudi obveščali naše občane.

Darko Zevnik
župan Občine Metlika

Priponke

Vir: Občina Metlika
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj