Na vsebino

Odkritje skulpture črne človeške ribice

Na lokaciji Izletniške kmetije Zupančič na Jelševniku pri Črnomlju je danes dopoldne potekalo odkritje nove skulpture črne človeške ribice, katere avtor je akademski kipar Boštjan Kavčič. Zakaj nova? Zato, ker je bila "stara" odkrita pred skoraj natanko dvema letoma na križišču cest Jelševnik - Tušev Dol - Stražnji Vrh.

Območje, kjer je postavljena nova skulptura je tudi edini kraj, kjer je črno človeško ribico mogoče opazovati v naravi. V drugi fazi projekta, katerega del je tudi danes odkrita skulptura črnega močerila, se zaključujejo vsebine interpretacij in animacij, ki bodo nameščene v na novo urejeni informativni sobi in bodo namenjene predstavitvi črne človeške ribice in podzemskega življenjskega prostora.

Današnjo skulpturo sta s krajšima govoroma pospremila župan Andrej Kavšek, ki se je seveda dotaknil kanalizacije in čistilne naprave za to območje. Poglej TUKAJ.

Avtor skulpture akademski kipar Boštjan Kavčič je bil v svojem nastopu verjetno bolj kritičen do lokalnega okolja in občine, kot bi kdo pričakoval (njegov govor je v prilogi spodaj), kar se tiče same skulpture pa je povedal sledeče: TUKAJ.

Lahko rečemo, da nova skulptura primerno sovpada z lokacijo in je pridobitev, ki prispeva k cilju projekta, kar pa je informirati javnost o fenomenu človeške ribice iz Bele krajine in s tem tudi posredno zmanjšati njeno lokalno ogroženost.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj