Na vsebino

Ogled opere Hobit

V ponedeljek smo nadarjeni učenci z OŠ Metlika odšli na ogled opere Hobit v Ljubljano.

Opera Hobit govori o hobitu Bilbu Bogataju, ki se s 13 škrati odpravi na pustolovščino. Njihov namen je povrniti bogastvo škratov, katerega si je pred mnogimi leti prilastil zmaj Smaug. Na poti se znajdejo v mnogih nevarnostih in pred preprekami v obliki grdinov, volkov, velikanov, pajkov, gozdnih vilincev… Ko pa pridejo do Samotne gore, pošljejo Bilba k zmaju Smaugu, saj so ga zato vzeli zraven – čarovnik Gandalf je namreč menil, da bo dober zmikavt. Ampak zmaj se prebudi, ko zavoha Bilba in napade Jezerno mesto, kjer na koncu Smauga ubijejo. A tu se težave ne nehajo, saj je Jezerno mesto požgano, uničeno in zato hočejo prebivalci odkupnino. Ker pa je glavni med škrati Thorin Hrastov ščit tako očaran, premamljen z zlatom, ga noče deliti. Nato pridejo še gozdni vilinci, katerim so škratje ušli in se želijo tudi spopasti z njimi. Na poti so še Thorinovi sorodniki iz gor, da bi se zoperstavili škratovskim nasprotnikom. Toda tik pred pričetkom boja Gandalf to bitko ustavi, saj zbrani na bojišču niso edini, ki so slišali za zlato. Na poti so namreč grdini, volkovi in ostala zlobna bitja in vname se boj. Vse tri vojske, ki predstavljajo dobro, se spopadejo z zlimi bitji. Na koncu zmaga dobro, ampak je veliko žrtev in Thorin je ranjen in umira. V zadnjih vzdihljajih se pokesa za svoj pohlep. Ko Thorin umre, postavijo njegovega »naslednika« tistega, ki je ubil zmaja. Na koncu se Bilbo vrne v svojo hobitsko duplino, ampak vse se je spremenilo po tej razburljivi pustolovščini.

Opera mi je bila všeč, saj je bila zanimiva in zgodbo hobita sem videla na tretji način (prebrala sem že knjigo in si ogledala vse tri filme).

Vir: OŠ Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj