Na vsebino

Optimist in lokalpatriot ali tudi realist?

Vinica z okolico čez 10 let je kraj, kjer si vsak želi živet. Prebivalci so strpni, razumevajoči in si pripravljeni pomagat. Enkrat na leto se vsi krajani dobimo in sodelujemo pri skupnem projektu, ki obogati naš kraj in pomaga k dvigu kvalitete bivanja. To so tudi odlične priložnosti za druženje in nove ideje, kako naš kraj narediti še boljši za nas in za njegove obiskovalce. Tako smo v zadnjem letu skupaj pomagali zgraditi novo igrišče, park, športne objekte in majhen etno muzej na štrkoveh njivah, obnoviti romarsko pot na Žeželj, park pri izviru potoka Jez s smučarsko skakalnico, pomagali urediti kamp, počistili nabrežje Kolpe in uredili osvetljeno sprehajališče ob vodi do Zilj. Načrtov za prihodnje projekte pa ne zmanjka.

Ograje in žice ob Kolpi ni že od množičnega protesta pred osmimi leti, ki je prisilil državo, da zaraščeno in poškodovano ograjo odstrani. Vinica se je razvila v turistični kraj, kampa sta bila združena in urejena kot sožitje narave in počitka, kar je z odlično promocijo takoj prineslo pozitivne rezultate. Domači in večinoma tuji turisti, ki so tam nastanjeni, uživajo in izkoriščajo vsako možnost za zapravljanje, saj je ponudba v kraju res bogata in njegova zgodba res privlačna. Poleg njih v kraju vidimo tudi veliko dnevnih turistov, vendar ne moremo reči, da jih mrgoli, saj se je kraj usmeril na kakovostno ponudbo in ne na količino. Obiskovalci lahko dodobra spoznajo našega največjega pesnika, kulturo in zgodovino v obeh muzejih ter skozi obeležja in kulturno dediščino na prostem. Kar nekaj je tudi dogodkov, ki jih organizirata domače kulturno in športno turistično društvo. S svojo kakovostjo ti pritegnejo res veliko obiskovalcev.

Krajani so se kmalu nehali spraševati, kaj bodo prinesli novi objekti in dogodki v Vinici, temveč so s projekti zaživeli in se je tako razvilo veliko novih malih podjetij, ki dodatno prispevajo k razvoju kraja. V novozgrajenih bungalovih in hotelu v okolici so omogočene priprave za športne ekipe, v objektu policijske postaje deluje mladinski hostel, prestižni turizem pa se je odlično razvil na viniškem gradu in nekaj okoliških domačijah.

Kulinarična ponudba je odlična. Sprva je nekaj lokalnih zanesenjakov poleg redne službe enkrat tedensko odprlo vrata gostilnice z domačimi jedmi pripravljenimi na specialni način, kar se je razvilo v pravi posel. Čez čas so se preselili v lepo restavracijo ob Kolpi, ki je nastala iz objekta bivše mejne policije. Odlično je ponudbo dopolnila skupina domačinov, ki je kupila oz. najela velik del pobočij nad Vinico, posekala grmovje in gozd na sončni strani ter zasejala z rujno kapljico. Vino iz republike danes dosega že precej visoko kvaliteto in lani zgrajena vinska klet je prava senzacija.

Iz romarske cerkve na Žežlju se razprostira odličen pogled na kraj in lepotico Kolpo, ki je nedvomno naše največje bogastvo. V njo se že dolgo ne stekajo fekalije in škodljiva gnojila. Nekaj lokalnih pridelovalcev se je organiziralo in ustanovilo neke vrste zadrugo, kjer neoporečno pridelano domačo zelenjavo in meso kupujemo že skoraj vsi krajani. Vemo, da je pridelana zdravo in smo pripravljeni plačati malo več ali v sezoni celo priskočiti na pomoč pri obiranju sadja, hkrati s tem podpiramo sokrajane in razvoj kraja samega.

Začeli smo se zavedati bogastva naših gozdov, v Vinici je nastalo podjetje za vzdrževanje gozdov in odkup lesa, ki se je kmalu razširilo na celo Belo krajino. Iz našega lesa, za katerega dobimo lep znesek, v tovarni v Črnomlju izdelujejo dizajnersko pohištvo, ki je precej dostopno, predvsem pa domače, zato ga lahko najdemo praktično v vsakem belokranjskem domu. Ljudje so postali ozaveščeni in pisane fasade s siporeks balkoni so zamenjale moderne hiše s pridihom preteklosti, ki se lepo zlijejo z našo pravljično belokranjsko pokrajino. Tudi nekaj slamnatih streh lahko opazimo na premožnejših hišah.

Viniška osnovna šola spet šteje 250 otrok, že 5 let uspešno vodimo projekt Družba brez odpadkov, ne spomnimo se zadnje kraje, na cesti ni več pijanih voznikov, opazimo več pašnikov z ovcami, ni več zaraščenih parcel in ni propadajočih hiš.

Že pred desetimi leti se je bil to lep kraj, sedaj pa je raj. In kljub temu, da je kraj precej zaživel, lahko še zmeraj trdimo, da tu lahko najde vsak svoj mir in uživa v lepoti, ki jo nudi zavetje Žežlja in reke Kolpe. Še zmeraj se rado ob druženjih zapoje »Od kod si dekle ti doma« …

Vidite vi še kaj, kar sem pozabil?

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj