Na vsebino

OŠ Milke Šobar - Nataše med najboljšimi v šolstvu

Ob svetovnem dnevu učiteljev so včeraj v Ljubljani podelili najvišje državne nagrade na področju šolstva. Tokrat so podelili vseh 11 možnih nagrad, od tega pet za življenjsko delo in šest za izjemne dosežke. Nagrado za izjemne dosežke je prejela tudi črnomaljska OŠ Milke Šobar - Nataše za dosežke na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami. Odbor za podeljevanje nagrad je prepoznal njihovo izjemno delo z otroki s posebnimi potrebami, izvajajo tudi mobilno službo, logopedske obravnave in svetovalnico.

Pomembno so razširili diagnostično in terapevtsko delo z otroki, nadgradili podporo s svetovanjem staršem in drugim strokovnim delavcem vrtcev in šol ter razvili nove oblike pomoči učencem po končani osnovni šoli z oporo pri prehodu v nadaljnje izobraževanje in na trg dela. Kakovostno in strokovno delo šole je prepoznano tudi v lokalni skupnosti. Šola ima izjemen čut za otroke iz ranljivih skupin, kjer je posebej treba poudariti in pohvaliti delo z učenci Romi.

Šola dejavno sodeluje v številnih projektih tako na državni kot mednarodni ravni. Posebno vrednost imajo projekti, ki jih šola organizira in izvaja samostojno, na lastno pobudo in z uporabo znanja svojih strokovnih delavcev, med njimi zlasti najobsežnejši in tradicionalni projekti, s katerimi so zaznamovali področje vzgoje in izobraževanja, dela in skrbi za osebe s posebnimi potrebami ter pripomogli k njihovi prepoznavnosti in sprejetosti v širši javnosti. Projekti, kot so razvoj mobilne aplikacije za lažje sporazumevanje »MojKomunikator«, nadgradnja aplikacije »MIKI«, mednarodni festival S-Factor, Video Inclusion, Program dodatnega usposabljanja in drugi, odmevajo in živijo še danes, so še zapisali v odboru za podeljevanje nagrad.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič, ki je v nagovoru med drugim izpostavila, da so učiteljice in učitelji v družbi nekdaj uživali visoko stopnjo zaupanja, različni dogodki pa danes učiteljski poklic preizkušajo, zastavljajo vprašanja integritete, prevprašujejo dejansko vrednost poklica in njegov položaj v družbi.

"Tudi čas epidemije covida-19, ki je za več kot dve leti ohromil svet in tudi našo državo, je področje vzgoje in izobraževanja izjemno izpostavil," je dejala. ob tem je dodala, da je kot mama desetletnih dečkov zelo vesela, da pouk ponovno poteka normalno, v živo. Tu ima v mislih tako kakovost znanja, ki ga otroci pridobijo ob običajnem pouku, še posebej pa dodano vrednost, ki jo ima šolsko okolje na celostni razvoj otroka, je dodala.

Meni, da je za kakovostno organiziranje in izvajanje učnega procesa pomembno sodelovanje vseh deležnikov nenazadnje pa tudi gospodarstva. Pomemben element so po njenih navedbah tudi kakovostni materialni pogoji za delo in zadostna finančna sredstva, o čemer bo razpravljal tudi državni zbor v prihodnjem mesecu ob razpravi in sprejemanju proračunskih dokumentov za prihodnji leti.

Nagrado za življenjsko delo na področju osnovnega šolstva je prejela učiteljica pedagogike in sociologije Damijana Gustinčič, ki svojo poklicno in pedagoško pot posveča delu in napredku poučevanja v osnovni šoli. Učiteljica in ravnateljica Srednje tehniške in poklicne šole Trbovlje Marjetka Bizjak je prejela nagrado za življenjsko delo na področju srednjega šolstva, Miha Boltežar z ljubljanske fakultete za strojništvo pa je prejemnik nagrade za življenjsko delo v visokem šolstvu.

Nagradi za življenjsko delo sta prejeli še ravnateljica radovljiške Osnovne šole (OŠ) Antona Janše Jelena Horvat za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami in učitelj dvojezične OŠ Genterovci Štefan Istvàn Varga na področju dvojezičnega šolstva.

Nagrade za izjemne dosežke so prejeli Nermin Bajramović za dosežke v osnovnem šolstvu, Uroš Ocepek za dosežke v srednjem šolstvu, Sonja Rutar in Mirko Prosen za dosežke v visokem šolstvu, črnomaljska OŠ Milke Šobar - Nataše za dosežke na področju izobraževanja otrok s posebnimi potrebami in Ivan Florjanc za izjemne dosežke na področju glasbenega šolstva.

Na razpis za podelitev nagrad je letos prispelo kar 24 predlogov, kar je šest več kot v letu 2021. "Mnogi bi si zaslužili priznanja in nagrade, a pri svojem delu smo bili, kot vsako leto, tudi letos omejeni. Zaradi kakovosti dela predlaganih kandidatov in števila vlog smo se odločili podeliti za leto 2022 vseh 11 nagrad," so zapisali v odboru za podeljevanje nagrad.

Pri ocenjevanju je odbor upošteval merila visoke kakovosti in odličnosti nominiranih kandidatk in kandidatov ter tudi načelu čim enakomernejše porazdelitve nagrad glede na vzgojno-izobraževalna področja.

Tradicija podeljevanja nagrad za področje izobraževanja v Sloveniji sega v leto 1966, ko so nagrade podeljevali pod imenom Žagarjeve nagrade.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj