Na vsebino

Otvoritev 9. Dnevov kočevarske kulture

Pod okriljem občin Kočevje, Semič in Dolenjske Toplice so sinoči v Kulturnem centru Semič odprli 9. Dneve kočevarske kulture. Prireditelji želijo s tem tridnevnim prireditvenim nizom ohranjati izginjajočo kulturo, jezik, spomine, domačo obrt, kulinariko ter naravne in kulturne vrednote tamkajšnjih Kočevarjev.

Še pred otvoritvijo so si lahko najmlajši in starejši ogledali kamišibaj Čebelice po knjigi avtorice Anje Moric – Čebelarske domislice Jurija Jonkeja v izvedbi KUD Zlata Skledica.

Na osrednji prireditvi, ki so jo naslovili Spoznajmo zgodbo Kočevarjev, so se pogovarjali z Zofko Gril Mirtič in s Hansom Jaklitschem, ki sta med redkimi neposrednimi potomci te etnične skupine, ki še govorita v kočevarsko-nemškem jezikovnem narečju. Pripovedovala sta o svojih prigodah, šoli, kočevarščini in kulinariki.

V kulturnem programu, ki ga je povezoval Tomaž Simetinger, so nastopili člani folklorne skupine Društva Kočevarjev staroselcev.

Semiška županja Polona Kambič je ob tej priložnosti županu Občine Dolenjske Toplice, Franciju Vovku, predala grb Dnevov kočevarske kulture, saj bodo v Občini Dolenjske Toplice prihodnje leto priredili jubilejne 10. Dneve kočevarske kulture.

Niz prireditev, povezanih s kulturno in drugo dediščino nekdanjih območnih prebivalcev nemškega rodu, Kočevarjev, se danes nadaljuje z delavnicami kmečkih opravil (kleplanje kose, rezbarjenje, žaganje lesa z venecijanko, kulinarika Kočevarjev,...). Pripravljajo tudi voden pohod po učni poti Mirna gora – Planina – Zmajeva dolina – Mirna gora.

Vir: Občina Semič, foto: Uroš Novina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj