Na vsebino

Perujski zvoki inkovske civilizacije, pozibavanje v indijskih ritmih in belokranjska folklorna tradicija na 55. Jurjevanju v Beli krajini!

Tretji dan Jurjevanja je ponudil tisto, čemur je v svojem bistvu namenjen, torej prikazu belokranjske plesne, pesemske in glasbene dediščine in predstavitvi mednarodno uveljavljenih folklornih skupin. Na tak način Jurjevanje omogoča gledalcu z ogledom domače in tuje folklore in običajev drugačno razumevanje lastne kulturne dediščine, s tem pa festival ustvarja medkulturni prostor, ki služi sožitju in spoštovanju med narodi in kulturami.

V popoldanskem času so v sklopu srečanja otroških folklornih skupin »Pastirče mlado« nastopile otroške folklorne skupine iz Dragatuša, Kresničke (podružnica OŠ Loka Črnomelj), Loka Črnomelj in Kud Oton Župančič Vinica ter mladinski folklorni skupini Dragatuš in Kud Oton Župančič Vinica.

Otroci so se pred srečanjem družili s Slončkom Bansijem s Televizije Slovenija, s katerim so skupaj ustvarjali na delavnicah peke pogače in izdelave lesenega belokranjskega medaljona. Obiskovalci so postavali med stojnicami rokodelskega sejma domače in umetnostne obrti ter degustirali belokranjske lokalne dobrote lokalnih pridelovalcev ob etno glasbi skupin iz Slovenije, Peruja, Indije in Srbije.

Zvečer je po nastopu ženske etno-vokalne skupine PriSrčnice sledil koncert 24-članskega tamburaškega orkestra KUD Dobreč, ki je dobitnik 9 zlatih priznanj in je bil tudi osemkrat zaporedoma proglašen kot najboljši slovenski tamburaški orkester! Kot gost je nastopil izvajalec 300-tih šansonov in pevec s polstoletno kariero Lado Leskovar.

Ob uradni otvoritvi jubilejnega 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini sta spregovorila g. Peter Črnič, direktor RIC Bela krajina, in ga. Mojca Čemas Stjepanovič, županja Občine Črnomelj, med govorom katere je na prizorišče prispel tudi ultramaratonec Toni Perušič, ki je na Jurjevanje pritekel iz Ljubljane in županji predal poslanico podpredsednika Državnega zbora RS g. Matjaža Nemca. Kot slavnostni govorec ja nastopil slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, katerega veseli, da festival Jurjevanje dejansko postaja prireditveno obdobje, ki poteka v času ladarske dobe, torej od Jurjevega v aprilu do kresne noči v juniju.

V sklopu folklornega programa »Pleši, Jure, do jutranje ure!« so nastopile folklorna skupina Predgrad, ki je zaplesala predgrajsko kolo, folklorna skupina Dragatuš je predstavila odrsko postavitev »migača« in folklorna skupina KUD Oton Župančič Vinica. Iz tujine so nastopile folklorna skupina Spandan iz Indije, ki se je med ostalim predstavila z zanimivim plesom trinajstih udarcev »teratali«, folklorna skupina CIDAN Mi Peru, ki je predstavila inkovske plese z Andov, ter srbska folklorna skupina Sevojno, ki je zaplesala avtentične srbske plese z udarnimi ritmi in bogatimi nošami.

Večer se je zaključil s plesom pod zvezdami z domačim Big bandom Črnomelj in nato v belokranjskem mladinskem klubu na VirejFestu.

Vir: Jurjevanje v Beli krajini
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj