Na vsebino

Petru Badovincu starejšemu v slovo

Na velikonočni ponedeljek je svojo življenjsko pot sklenil Peter Badovinac starejši, znameniti gostilničar z Jugorja pri Metliki. Peter ni bil le gostilničar, znan po svoji gostoljubnosti in karampampuliju, bil je tudi neumorni ambasador Bele krajine in eden od očetov pasoša Svobodnega belokranjskega ozemlja. Bil pa je tudi častni član Kluba prijateljev metliške črnine, kjer so mu namenili naslednje besede:

"Na poti življenja se vsakomur enkrat zaključi krog. In tako ga je sklenil tudi naš častni član, Peter Badovinac starejši. V mislih in spominih ga bomo ohranili kot uglajenega, vedno urejenega, strokovnega, profesionalnega in informiranega gostinca, natakarske drže, ki postaja že redkost, prešernega nasmeha in polnega hudomušnih izjav. Gostoljubni Peter, že tretji v generaciji Petrov Badovincev, je svoje poslanstvo našel in širil v domači gostilni na Jugorju, kjer je bil zadnja leta tudi carinik ob prihodu na Svobodno belokranjsko ozemlje. Da je velik ljubitelj vina, je potrdil z aktivnim članstvom v Klubu prijateljev metliške črnine. Slednji je svoje korenine pognal prav v Gostilni Badovinac na Jugorju, ki je bila Petrov prvi in edini dom. Vinska zgodba se tukaj ni zaključila, nasproti gostilne namreč uspeva Tofova brajda, zasajena ob osemdesetletnici Toneta Fornezzija Tofa.

Z gostinsko ponudbo je skozi leta s svojim znanjem, pristnostjo in bogatimi izkušnjami predajal dediščino potomstvu z željo, da bi Gostilna Badovinac še naprej živela.

Z odhodom gostilničarja Petra Badovinca ostajamo brez vedno strpnega sogovornika in zvestega prijatelja. Človeka z veliko začetnico, ki je ob razdajanju za druge vedno pozabljal nase.

Peter… Se vidimo med zvezdami in takrat nazdravimo s karampampulijem.

Iskreno sožalje vsem domačim, še posebej ženi Seki, sinu Petru in hčerki Emi z družino."

V Klubu prijateljev metliške črnine še pozivajo, da lahko svoje misli ob odhodu Petra Badovinca st. zapišete TUKAJ.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj